onsdag 8 mars 2017

Att läsa på Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, och för tredje året i rad är det dags att uppmärksamma fenomenala kvinnliga författare här på bloggen. Precis som förra året undviker jag upprepningar genom att bara lyfta fram de kvinnor jag läst sedan den 8:e mars 2016 - besök gärna inläggen från 2015 och 2016 för fler tips!

Anledningen till att jag gör det här om och om igen är för att den här dagen är ett perfekt tillfälle att uppmärksamma kvinnors gärningar inom alla möjliga olika fält, inte minst inom litteraturen, som trots allt fortsätter att vara mansdominerad, inte minst när man studerar litteraturvetenskap. Det gör mig fortfarande beklämd att veta hur många kvinnors verk som tagits på mindre allvar eller helt förkastats, och ännu mer beklämd blir jag av att mina årslistor domineras av män år in och år ut, och att min kurslitteratur fortsätter vara starkt manlig oavsett hur mycket det pratas om jämlikhet. Bara förra terminen ägnades feminism-delen av min engelska litteraturkurs åt att analysera James Joyce!

Därför känns det viktigt att tapetsera bloggen med författarinnor. Så ofta jag kan, såklart, men idag i synnerhet.

1. Therése Söderlind stiftade jag först bekantskap med i somras, då jag läste och totalt föll för hennes Norrlands svårmod. Nu ser jag fram emot att ta mig an hennes andra roman, Vägen mot Bålberget, som står i hyllan och väntar.


2. Malin Persson Giolito har jag också bara läst en roman av, men vilken roman det var. Störst av allt är en spänningsroman, ett rättssalsdrama och en tragisk kärlekshistoria om privilegium och makt. Boken tog massorna med storm och reservationskön på biblioteket där jag jobbade var tjugo personer lång. Och nu i dagarna har den dessutom kommit ut på engelska under titeln Quicksand. 


3. Jenny Milewski är en annan författare som jag läste först i somras, efter att ha sett henne i en panel om skräcklitteratur på Bokmässan året innan. Hennes skräckroman Yuko är precis allt som en skräckroman ska vara - och osedvanligt originell. Mer av Milewski ska definitivt utforskas.


4. Under min termin i England läste jag som sagt en kurs i engelsk litteratur, och ingen sådan kurs är komplett utan den otroliga Mary Shelley. En kvinna som skrev världens första regelrätta science-fiction-roman vid arton års ålder ska inte annat än höjas till skyarna. Dessutom levde hon ett extremt intressant liv och var dotter till den radikala feministikonen Mary Woolstonecraft Shelley.


5. Toni Morrison är en annan författare jag stifftade bekantskap med under engelskastudierna, och en som jag velat läsa mer av i evigheter. Till kursen läste jag hennes första och enda novell Recitatif, om relationen mellan en svart och en vit kvinna utan att man någonsin får reda på vem av dem som äger vilken rasidentitet. Men i hyllan står även hennes amerikanska klassiker Solomons sång och väntar.


6. Novellförfattaren Katherine Mansfield har jag läst förut, men också hon gjorde ett återuppdykande på min kurs med novellen Bliss (Lycksalighet på svenska), en fantastisk liten tjugotalspärla med lesbiskt tema. Men också hennes novell Den nya Isabel är läsvärd, och mer av henne ska definitivt undersökas.


7. Sist ut blir Bodil Malmsten, som jag läst min första bok av först nu i år - Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig. En av Sveriges mest intressanta författare som dokumenterat sina erfarenheter i en serie loggböcker, utöver de romaner hon skrivit.


Vilka kvinnliga författare tipsar ni mig om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar