onsdag 27 januari 2016

För att inte glömma

Idag är det Förintelsens minnesdag. Jag tror verkligen på att man måste minnas också fruktansvärda händelser för att inte historien ska upprepa sig, och det gäller i allra högsta grad Förintelsen. Det finns så klart en uppsjö av böcker, både självbiografiska och skönlitterära, som handlar om just denna, och det finns nästan inget annat medium som lyckas lika bra som böcker med att förmedla mänskliga upplevelser. Därför tänkte jag tipsa om några av de böcker om Förintelsen som jag tycker är läsvärda och viktiga.


Pojken i randig pyjamas av John Boyne - om den nioårige Brunos oväntade vänskap med en pojke som av någon anledning bor på andra sidan ett stängsel och som alltid har en randig pyjamas på sig. En bok som närmar sig Förintelsen genom ett barns ögon och får det otänkbara att kännas ännu mer otänkbart.

Sommardåd av Stephen King - eller Årstider om man läser den nya utgåvan. Egentligen en samling om fyra långnoveller, men den av dem som heter just Sommardåd handlar om Todd, den perfekta amerikanska tonåringen som upptäcker att den gamle mannen på hans gata är en gammal nazist som flytt undan rättvisan. De två hamnar i ett maktspel med varandra när Todd tvingar den gamle mannen att berätta om de fruktansvärda saker han utsatt människor i koncentrationslägren för, utan att förstå att hans egen oskuld står på spel. En psykologisk thriller som berör de mörkaste sidorna av människosjälen.

Männen med rosa triangel av Heinz Heger - en sann vittnesskildring från en överlevande homosexuell man som sattes i koncentrationsläger av nazisterna. Boken lyfter hur bortglömda och utan upprättelse dessa människor var; utan något av det skadestånd som de andra överlevarna fick.

Extremely Loud & Incredibly Close av Jonathan Safran Foer - kanske egentligen inte en bok som handlar om Förintelsen, men som definitivt är märkt av den. Parallellt med pojken Oskar som tar sig runt i New York på jakt efter sin döde far, får man följa en kärlekshistoria i andra världskrigets skugga. En av de bästa och mest gripande böcker jag läst.

Jag märkte när jag gjorde den här listan att trots att jag läst en hel del romaner om andra världskriget, så har jag läst mycket färre böcker som utspelar sig i eller omkring koncentrationslägren. Ändå finns det ju mängder av sådana böcker, både memoarer, biografier och romaner. Så jag undrar - vilka är era favoriter? Vilka böcker om Förintelsen borde jag läsa till nästa års minnesdag?

2 kommentarer:

  1. Vasilij Grossman har skrivt ett kapitel om när röda armén når Treblinka och börjar uppdaga förintelsen. Oerhört stark läsning.

    "Did they really think they could silence the still-living witnesses who had seen the Treblinka executioner's block in operation from its first days until August 2, 1943, the last day of its existence? Witnesses whose descriptions of each SS man and each of the Wachmänner precisely corroborate one another? . . . Himmler's minions are now telling the story of their crimes—a story so unreal that it seems like the product of insanity and delirium. A Soviet officer, wearing the green ribbon of the Defense of Stalingrad medal, takes down page after page of the murderers’ testimonies. At the door stands a sentry, wearing the same green Stalingrad ribbon on his chest. His lips are pressed tight together and there is a stern look on his gaunt weather-beaten face."

    Googlade fram en länk till ett axplock av texten (har ingen koll på sidan som hostar den dock)

    https://www.facinghistory.org/for-educators/educator-resources/readings/hell-of-treblinka-vasily-grossman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack! Ska verkligen kolla in länken :)

      Radera