onsdag 29 juli 2015

20 frågor

Jag hittade den här på engelska och tyckte frågorna var riktigt bra och intressanta. Har översatt (och ändrat en del) på egen hand, så det är fritt fram att stjäla! Men lämna gärna en länk till era svar bland kommentarerna!

1. Blir du åksjuk av att läsa i bilen?
Ja, det blir jag tyvärr. Det kan gå ganska bra på raksträckor, men så fort det svänger måste jag se upp och ut för att inte bli illamående. Tåg brukar dock gå bra, och som tur är åker jag betydligt mer tåg än bil.

2. Vilken författare har ett sätt att skriva som är helt unikt för dig, och varför?
Det finns många författare vars stil jag beundrar, men jag tror ändå att jag måste svara Donna Tartt. Jag är så grymt imponerad av hennes berättarstil, och framförallt hur hon lyckas med att vara otroligt detaljerad utan att någonsin göra mig uttråkad. Hon låter berättelsen ge sig av på små stickspår, men återvänder alltid till huvudintrigen i precis rätt ögonblick. Allt hos hennes skrivande gör mig svag.



3. Harry Potter-böckerna eller Twilight-serien? Försvara ditt val med tre punkter.
Ett: Harry Potter håller en jämn ton och kvalitet genom alla sju böcker (möjligen undantaget epilogen i bok sju), vilket inte kan sägas för Twilight. Två: Harry Potter har fantastiska karaktärer. Tre: För att citera Stephen King; "Harry Potter handlar om att se sin rädsla i vitögat, finna inre styrka och göra det rätta trots att det är svårt. Twilight handlar om hur viktigt det är att ha en pojkvän."

4. Brukar du bära böcker med dig? Vilken bok har du i din väska just nu?
Jag har i princip alltid en bok med mig, undantaget om jag har en massa annat tungt att släpa på. Jag är nog den enda människan som har en pocketbok med mig på utekvällen, men jag vill ju ha något att läsa på vägen hem, eller hur...? Just nu har jag ingen bok i väskan dock, utan den ligger på sängbordet (det är Stephen Kings Mr Mercedes). 

5. Luktar du på dina böcker?
Vem kan låta bli? Jag luktar på både mina nya och gamla böcker, men mest de gamla. Ibland när jag får in något riktigt gammalt vackert band på biblioteket kan jag inte låta bli att sniffa lite i smyg...



6. Böcker som är med eller utan illustrationer?
När jag var yngre och rörde mig bort från barndomens böcker blev det plötsligt viktigt för mig att bara läsa böcker som inte hade bilder. Det fick mig att känna mig mer vuxen. Numera tycker jag dock att illustrationer - förutsatt att de är bra - verkligen kan ge en bok det där lilla extra. Särskilt tycker jag om när det är klassiker med originalillustrationer, eller när illustrationerna har någon särskilt koppling till boken. Som Djungelboken som delvis är illustrerad av Kiplings egen pappa, Maria Gripe vars man gjorde alla hennes omslag och illustrationer, eller böcker som är illustrerade av författaren själv. Det ger extra känsla och dimension.

7. Vilken bok älskade du vid första läsningen, innan du insåg att den inte var bra skriven över huvud taget?
Det finns många böcker jag älskade som tonåring men som jag aldrig skulle våga läsa om idag. Men mitt paradexempel är nog ändå Jean M. Auels serie om stenåldersflickan Ayla. Jag fick första boken av en släkting när jag var runt elva, tolv år gammal. Varför man tyckte att det var en lämplig bok för mig vet jag inte riktigt, med tanke på hur oerhört många och detaljerade sexscener hela serien innehåller. Men jag slukade alla fem böcker som fanns tillgängliga, trots att de allihop måste vara mer än 500 sidor långa.

När jag nu bläddrar i dem är det svårt att hålla sig för skratt för den plågsamt krystade dialogen, de alldeles fruktansvärt löjliga sexscenerna och den trista, beskrivande prosan. Det jag dock fortfarande uppskattar böckerna för är hur oerhört mycket research som författaren ägnat sig åt för att kunna skriva dem.


8. Har du någon lustig anekdot som involverar böcker från när du var liten?
När jag gick i sjätte klass kom jag för första gången i kontakt med Stephen King. Det var Den gröna milen jag läste, som är och förblir en av mina favoriter bland hans verk. Hur som helst satt jag och läste den på lunchrasten - i mitt minne ligger jag på en gräsmatta längs bort på skolgården. Jag var alldeles uppslukad av boken när jag plötsligt hörde någon ropa på mig långt bortifrån. Det visade sig vara min lärare som hängde ut genom fönstret på fjärde våningen, där mitt klassrum låg, och försökte fånga min uppmärksamhet. Rasten var nämligen slut för längesedan och jag hade inte märkt varken att det ringde in eller att alla elever på skolgården försvunnit. Ett bra betyg på boken, om inte annat...

9. Vilken är den tunnaste boken i din hylla och hur många sidor är den på?
Om jag räknar bort de få bilderböckerna jag har kvar i hyllan sen jag var liten, så är det novellen Den nya Isabel av Katherine Mansfield. Utan efterord är den bara 25 sidor lång.

10. Vilken är den tjockaste boken i din hylla och hur många sidor är den på?
Stephen Kings Det, som är 1188 sidor lång. Den är också den längsta boken jag någonsin läst.

11. Utöver att läsa, skriver du också? Skulle du vilja bli författare?
Ja, jag har skrivit ett par långa, romanliknande berättelser som fortfarande ligger i skrivbordslådan och väntar på att jag ska få tummen ur. Men jag börjar förlika mig med att jag är mer en läsande människa än vad jag är en skrivande människa.

12. När fastnade du för att läsa?
Jag har tyckt om att läsa ända sedan jag började kunna det på egen hand, men det var ett svalt gillande som verkligen blev eld och lågor när jag fick tag på Harry Potter och de vises sten. Det är ingen överdrift att säga att utan Harry Potter hade jag inte varit den jag är idag.



13. Vilken klassisk bok är din favorit?
Jag har många favoriter bland klassikerna, men få av dem har satt så djupa spår som Skriet från vildmarken av Jack London.

14. Var språk och svenska ditt bästa ämne när du gick i skolan?
Ja, utan tvekan. Jag var långt före i alla svenskaböcker ända sedan andra klass, och det har varit mitt bästa ämne under hela skolgången.

15. Om du skulle få en bok som du redan läst - och hatade - i present, vad skulle du göra?
Jag skulle förmodligen prata utan att tänka och säga att jag redan läst den och att den var "sådär" (särskilt om de, som de alltid gör, skulle se på mig och säga du har väl inte redan läst den va?) och det hela skulle sluta med någon halvt pinsam överenskommelse om att jag ska få kvittot så jag kan byta. 

16. Har du något tips på en bokserie som liknar Harry Potter eller Hungerspelen, men som inte är lika känd?
För den som gillar Harry Potter skulle jag rekommendera Den mörka materian av Philip Pullman, som jag var dum nog att inte skriva någon recension på och därför minns ganska lite av, mer än att jag tyckte att den var fantastisk. Det är en trilogi som börjar med Guldkompassen, och som är en alldeles unik fantasyserie med tunga, skickligt behandlade ämnen - som ateism, döden, och själens existens. Den är fantastisk. 

För de som gillar Hunger Games skulle jag nog tipsa om Scott Westerfelds trilogi som börjar med Ful. Precis som Hunger Games utspelar den sig i en postapokalyptisk värld där alla på sin sextonde födelsedag blir opererade så att de blir "snygga". Serien följer Tally, en ung tjej som bestämmer sig för att rymma istället för att gå igenom operationen, och på så sätt inser att hon lever i ett samhälle som utnyttjar sina medborgare. Serien är inte riktigt lika halsbrytande spännande som Hunger Games, men den är definitivt läsvärd och tar upp massor med viktiga ämnen.

Båda de här serierna har dessutom tjejer i huvudrollen, vilket jag tycker är ganska viktigt.

17. Har du något favoritord?
Jag är ganska förtjust i gamla ord som inte riktigt kan ersättas av våra nya. Som vederkvickelse, stundom eller annorstädes. Dessutom är jag svag för svenskans möjligheter att sätta ihop ord och skapa nya på ett sätt som man inte kan på till exempel engelska. Hur härligt är det inte att vi kan skriva ihop ord och få dem att betyda helt nya saker, som mångata eller morgongåva? Eller rentav sätta ihop tre ord och få till ord som provrumspanik. Fantastiskt! 

18. Skulle du kalla dig själv för en nörd?
Jag är definitivt en boknörd. Jag är dock inte en nörd när det kommer till klassiska nördgrejer som tv-spel, serietidningar och datorer. Däremot är jag ett stort fan av ett par nördiga tv-serier, som Buffy the Vampire Slayer och Firefly (och jag försökte mig på Doctor Who ett tag - nördigare serie finns väl inte?)




19. Vampyrer eller varulvar?
Jag gillar båda, men har en soft spot för varulvar. Jag är väldigt fascinerad av dem, långt mer än av vampyrer som börjar kännas smått uttjatade (men jag älskar dig fortfarande, Anne Rice). Jag gillar hur rädslan för lykantropi - ett fancy ord för varulvism - i princip består av vår rädsla inför att vara djuriska, och jag tycker att själva kampen mellan djur och människa, natur och civilisation, verkligen dras till sin yttersta spets hos varulven. Dessutom fungerar de väl som metafor för smittsamma sjukdomar - som Professor Lupin i Harry Potter. Parallellerna till sjukdomar som aids är svåra att undvika där.

Tyvärr blir de dock mest löjliga på film, medan vampyrer behåller en helt annan känsla av klass och värdighet som är mer tilltalande. Men i bokform fungerar faktiskt varulvar ganska bra - jag gillar särskilt Kelley Armstrongs Bitten.

20. Föredrar du kärlekstrianglar eller förbjuden kärlek?
Jag hatar - alltså verkligen hatar - kärlekstrianglar. Det är oerhört uttjatat och en så himla tråkig och fantasilös grej att kasta in i berättelser bara för att skapa drama där det verkligen inte behövs någon. Särskilt ungdomsböcker gör sig skyldiga till det, och alltid är det en tjej som står där och ska välja mellan två snygga killar - en som är lite mer bad boy och en som är mer "mjuk". Det är helt jävla olidligt. Sluta, säger jag bara, och illustrerar det hela med den här lysande fanarten:
:



2 kommentarer:

  1. "Harry Potter håller en jämn ton och kvalitet genom alla sju böcker (möjligen undantaget epilogen i bok sju)". DETTA. HERREGUD, JA! Jag hade inte heller varit den jag är idag utan Harry Potter (hade inte heller sett ut som den jag är, med tanke på att jag har dödsätarmärket tatuterat på min arm, haha) men de där sista sidorna dödade så stor del av den kreativa process det är att läsa. Jag vill inte ha ALLT serverat, jag vill ha lite tolkningsutrymme. Bara pyttelite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, samtidigt tror jag att det behövdes en epilog på något sätt, bara inte en som var så klyschig. Men hade jag varit JKR hade jag nog också varit benägen att skriva något som gjorde en uppföljare omöjlig. Jag tror att det var det hon siktade på, men den var ändå en besvikelse.

      Radera