måndag 9 februari 2015

50 bokfrågor

Det var längesedan jag körde en frågeenkät, så here we go. Fritt översatta från tumblr. Varsågod och sno!

1. Vilken var den senaste boken du läste?
Det var Onanisterna av Patrik Lundberg.

2. Var den bra?
Den var lättläst och lättsmält, men knappast någonting jag kommer minnas om ett år.

3. Vad i den var bra?
Jag gillade mest av allt hur bra den gestaltade känslan av att vara ung i en småstad precis efter studenten.

4. Skulle du rekommendera den till andra?
Nja. Det vet jag inte riktigt, det finns hundra andra böcker som jag hellre tipsar om än just den.

5. Hur ofta läser du?
Konstant om jag får min vilja igenom, men visst har jag lässvackor. Plugg resulterar oftast i mindre lästa böcker, men för tillfället har jag en ganska bra vana där jag läser ungefär en bok per vecka. Fast det beror såklart på hur pass lättlästa böckerna är i sig också.6. Tycker du om att läsa?
Ja! Naturligtvis! Det är något av det bästa som finns.

7. Vilken var den senaste dåliga boken du läste?
Jag tyckte inget vidare om I Know What You Did Last Summer av Lois Duncan.

8. Vad fick dig att ogilla den?
Karaktärerna var fruktansvärt tråkiga, och hela boken kändes som en moralkaka.

9. Vill du bli författare?
En liten hemlig författardröm bor det nog någonstans i mig ändå.

10. Finns det någon bok som influerat dig mycket?
Jag svarar alltid Harry Potter på den här typen av fråga, för utan att ha läst de böckerna hade jag aldrig läst någonting annat heller. Svaret kommer nog alltid att vara Harry Potter.11. Läser du fanfiction?
Nej. Jag har aldrig gjort och kommer nog aldrig att göra heller - jag tror det beror på att jag har en viss olustkänsla så fort folk inte hittar på sina verk själva. 

12. Skriver du fanfiction?
Nej.

13. Har du någon favoritbok?
Jag har för många! Men för att inte vara tråkig kan jag svara Steglitsan, för den tänker jag väldigt mycket på fortfarande.

14. Vilken är den sämsta bok du läst?
På rak arm kan det nog vara Ormfågel av Mats Wahl. Blä.

15. Föredrar du fysiska böcker eller läser du på någon form av läsplatta?
Jag har aldrig läst på någon läsplatta och tror inte heller att jag kommer göra det, även om jag inser att det kan vara ett bra alternativ för många.16. När lärde du dig läsa?
Jag tror att jag lärde mig det i skolan, när jag var fem eller sex år. Jag minns fortfarande hur fascinerad jag var över att plötsligt kunna läsa skyltar och annat som förut bara varit tecken.

17. Vilken är din favoritbok av de du var tvungen att läsa i skolan?
I åttonde klass läste vi Jonas Gardells bok En komikers uppväxt, som jag tyckte mycket om och fortfarande gillar skarpt.

18. Vilken är din favoritserie?
Igen - svaret bara måste bli Harry Potter.

19. Vem är din favoritförfattare?
På den frågan måste jag nog svara Stephen King, för jag vet mer om honom och hans författarskap än om någon annan författare jag läst.

20. Vilken är din favoritgenre?
Jag är väldigt mycket av en allätare, men jag är svag för skräcklitteratur och böcker med övernaturliga inslag. Och om böcker som handlar om homosexualitet räknas som en genre, så läser jag mycket sådant också.21. Vem är din favoritkaraktär från en bokserie?
Oj. Den frågan har jag minst tio svar på. För att nämna bara en - jag är ganska fascinerad av Roland Deschain, huvudpersonen från Det mörka tornet-serien.

22. Har en bok någonsin fått dig att känna dig som om du är någon helt annanstans?
Åh, ja! Det finns böcker som jag varit totalt uppslukad av, så att jag knappt märkt omvärlden. En av dem var Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt.

23. Vilken bok önskar du hade en fortsättning?
Alltså, jag är en av de där tråkiga människorna som faktiskt föredrar när böcker kan avslutas och kännas kompletta på egen hand. Jag tycker det är ganska skönt att inte behöva investera mig i en serie som kanske inte kommer vara lika bra som första boken. Och jag kommer faktiskt inte på någon bok som jag egentligen vill ska ha en fortsättning.

24. Vilken bok önskar du inte hade en fortsättning?
Jag är frestad att svara Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm. Jag var så positivt överraskad av den boken och blev lite besviken när den slutade med en cliffhanger. Dessutom tyckte jag inte på långa vägar lika mycket om fortsättningen, Ormringen.

25. Hur lång tid tar det för dig att läsa en bok?
Det där beror ju helt på. Dels hur lång boken är, dels hur mycket annat jag har att fokusera på och dels på hur boken är skriven. En relativt kort bok på 150 sidor kan kännas som det drygaste någonsin när språket är invecklat, medan en riktigt spännande bok på 800 sidor kan kännas lättläst så till den grad att man läser hundratals sidor på en enda dag. Men i snitt läser jag en bok per vecka, så jag tippar på allt mellan en och tio dagar. Jag läser sällan böcker under längre tid än så.26. Tycker du om när böcker blir film?
Ja, numera gör jag det. Jag har fått en helt annan uppskattning för filmatiseringar de senaste åren än vad jag hade förut, och numera kan jag se filmer och tänka att de är en slags tolkning av boken. Men sen är det klart att man blir så djävulens förbannad när de ändrar och rumsterar om så att berättelsen knappt går att känna igen.

27. Vilken bok blev förstörd av sin filmatisering?
Många av Stephen Kings böcker har blivit till riktigt dåliga filmer. Sen är jag en av dem som faktiskt ogillar Harry Potter-filmerna och inte alls tycker att de gör böckerna någon rättvisa, och jag kan ibland bli irriterad på att filmerna känns som det folk i första hand pratar om när de pratar Harry.

28. Vilken film har gjort boken rättvisa?
The Shawshank Redemption är en riktigt bra film som i mitt tycke till och med är bättre än boken.

29. Läser du tidningen?
Ibland, men inte varje dag.

30. Läser du tidskrifter?
Inte så ofta, men ibland kostar jag på mig ett nummer av Skriva, Språk eller någon hundtidning.31. Föredrar du dagstidningar eller tidskrifter?
Det är ju två helt olika saker, och jag tror att båda fyller sitt syfte.

32. Läser du i sängen?
Haha, om jag gör!

33. Läser du på toa?
Det händer.

34. Läser du i bilen?
Mja. Jag blir lite åksjuk av att läsa i bilen, men på raksträckor kan det gå ganska bra.

35. Läser du i badet?
Nej.36. Läser du fort?
Ja, jag läser ganska fort om jag bara får upp ångan ordentligt.

37. Läser du långsamt?
Nej.

38. Var läser du helst?
Jag har egentligen ingen favoritplats, men jag tror att de ställen där jag läser bäst egentligen är ställen där jag väntar på saker och ting. I väntrum, under resor eller i väntan på tåget. Det är en av de saker jag gillar mest med böcker, att de kan fylla de där döda luckorna av tid som uppstår i vardagen.

39. Har du svårt att koncentrera dig när du läser?
Beror på hur intressant boken är, och på min omgivning. Det finns böcker jag inte kunnat släppa ens när jag haft saker jag oroat mig för, och sen finns det böcker som jag lagt undan gång på gång för att jag inte kunnat koncentrera mig på dem långa perioder i taget. Tv:n har jag extra svårt för, den distraherar mig enormt.

40. Måste du vara i ett tyst rum för att kunna läsa?
Nej, det brukar gå ganska bra med bakgrundsljud eller rentav musik i lurar.41. Vem gav dig kärleken till böcker?
Jag tror inte att någon gett mig min kärlek till böcker. Den är något som växt fram i och med att jag alltid haft lätt för att läsa och skriva och för språk. 

42. Vilken bok står näst i tur för dig att läsa?
Jag tänker mig American Psycho av Bret Easton Ellis.

43. När började du läsa kapitelböcker?
Svårt att säga, jag minns inte riktigt. Andra klass kanske? Vid typ sju, åtta års ålder?

44. Vem är din favoritförfattare när det kommer till barnböcker?
Strikt sett är väl J.K. Rowling både barn- och ungdomsförfattare, men jag måste bara svara J.K. Rowling. 

45. Vilken författare skulle du helst vilja intervjua?
Åh, jag vet inte. Jag tror det skulle bli jobbigt att behöva intervjua någon man har jättemycket respekt för. Men ju mer jag läser Stig Dagerman, desto mer önskar jag att han levde och att det fanns en chans att sitta ner med honom en stund.46. Vilken författare tror du att du skulle kunna vara vän med?
Humhum. Jag vet faktiskt inte. Carol Rifka Brunt var sjukt trevlig när jag träffade henne, fick nästan en impuls att krama henne, så kanske hon?

47. Vilken bok har du läst om flest gånger?
Skriet från vildmarken av Jack London.

48. Vilka böcker anser du är klassiker?
För mig är klassiker böcker som bidragit till litteraturhistorien på något vis, och som fortfarande går att läsa flera år efter att de gavs ut. 

49. Vilka böcker tycker du ska läsas i alla skolor?
Jag tycker att Dödssynden av Harper Lee är väldigt viktig. Och En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar och så skulle jag gärna se fler böcker som handlar om genusfrågor, till exempel böckerna om våldtäkt och våldtäktskultur som Katarina Wennstam skrivit.

50. Vilka böcker borde vara förbjudna i alla skolor?
Jag tror verkligen inte på att förbjuda böcker. Man ska få läsa vad man vill, under förutsättning att man kan diskutera böckerna på ett bra sätt.


4 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg, Amanda! Jag läste alla frågor med spänning och alla bilder är så fina!! Ditt sista svar är också himla bra. Idag fick jag ett mail om att Tell the wolves I'm home av Carol Rifka Brunt finns att hämta på biblioteket och nu är jag ännu mer pepp på att läsa den! ✿

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, men tack så mycket! Jag hoppas verkligen, verkligen att du gillar Tell the Wolves I'm Home. För mig är den en favorit! Ser fram emot att se vad du har att säga om den :)

   Radera
 2. Snor skamlöst den här listan! Och måste bara fråga, vad är det du heter på tumblr? Tror att jag följer dig, men har börjat följa så hiskeligt många bloggar på sistone att jag missar mina favoriter. :(

  Du är så bra på att fota! Älskar dina bokbilder, eller ja, mer eller mindre alla dina bilder!

  SvaraRadera
 3. Sno på bara! :D På tumblr heter jag waywardowls :)

  Tack så hemskt mycket! Jag ser verkligen fram emot att läsa din blogg hädanefter :)

  SvaraRadera