lördag 3 maj 2014

Min nya favoritillustratör

När jag letade efter mer Gaiman att läsa hittade jag bilderboken Vargarna i väggen som jag lånade med mig hem från biblioteket. Till min förvåning var den inte klassad som en bilderbok för barn - den stod istället på hyllan för ungdomar.


Men jag tror att jag förstår varför. När jag kom hem och läste igenom den insåg jag hur mörk den är,  kanske framförallt på grund av illustrationerna av Dave McKean. De är läskiga, men totalt fantastiska. De är gjorda på blandteknik, delvis fotomanipulationer, dels collage, dels måleri. Se här:







Vargarna i väggen är en fantastisk liten bok på grund av experimenterandet med illustrationer och layout - den är obehaglig, kittlande och sprängfylld av kreativitet. Jag undrar flera gånger under läsningen hur boken egentligen skulle fungera om man läste den för ett yngre barn - skulle den vara läskig, eller är det så att boken är mer obehaglig för vuxna läsare?

Medan jag läste den insåg jag också att jag kände igen stilen i illustrationerna. När jag läst ut den var jag tvungen att hämta Det mörka tornet IV: Magiker och glas av Stephen King för att se om mina aningar stämde - och mycket riktigt. Dave McKean har illustrerat den boken också. Kolla in:







Jag gillar verkligen hans stil, hur motiven flyter in i varandra och skapar en absurd och obehaglig känsla, som i en feberdröm. Jag ska verkligen hålla utkik efter fler illustrationer av honom i framtiden. Har ni läst något som han illustrerat?

2 kommentarer:

  1. Dave McKean och Neil Gaiman har gjort en hel del tillsammans :) Bl a 10-årsjubiléumsutgåvan av Coraline, den amerikanska utgåvan av The Graveyard Book och en massa annat :) Gaiman själv har ju en ganska mörk underton och jag tycker att Dave McKean komplimenterar den undertonen sjukt bra :) Bara synd att han inte var med och gjorde Sandman, det hade nog gjort Sandman om möjligt ännu bättre xD

    Några länkar:
    http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=114556
    http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=97090
    http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=112555
    http://www.sfbok.se/kat/author.asp?author=2393

    SvaraRadera
  2. Hade också helt glömt drakrace. När jag såg det i videon... och dementor-klippdockan <3 :D Alltså minnena från den tiden <3

    Det finns flera olika versioner av The Graveyard Book bara på engelska. Samma med Coraline och Fortunately the Milk och Odd and the Frost Giants.

    Jag var inte så mycket för graphic novels och comics förut heller, men jag köpte första volymen av Sandman för att det var Gaiman så jag var tvungen att ge den en chans. Och den är helt fantastisk. Där är så mycket story och man faller direkt för karaktärerna. Det finns så mycket djup i Sandman som inte brukar finnas i graphic novels och comics. Sandman är från 90-talet så den är färdig ;) Den finns i 10 volymer. Sen i fjol så började en ny graphic novel som heter Sandman Overture, men den utspelar sig innan det som händer i första volymen av Sandman...

    SvaraRadera