tisdag 13 maj 2014

Recension: Berövad av Liz Coley

Vi fortsätter med ungdomsböcker lite till. Berövad blev jag tipsad om, och jag tyckte att handlingen lät väldigt fascinerande, som upplagd för en spännande och mer lättläst thriller.

Berövad handlar om trettonåriga Angie som är med sina bästa kompisar på ett flickscoutsläger i skogen. I nästa sekund befinner hon sig istället på sin egen gata, klädd i kläder som hon aldrig skulle ha valt ut själv, och när hon går in genom dörren till sitt hus får hon sitt livs chock. Det visar sig att det har gått tre år sedan Angie var på scoutläger. Hon blev kidnappad och har varit spårlöst försvunnen sedan dess, och hon kan inte komma ihåg något av det. Hennes hjärna har trängt undan tre år av hemska minnen och erfarenheter, och nu är hon en trettonåring i en sextonårings kropp, oförmögen att svara på någon av polisens frågor, och med föräldrar som verkar ha accepterat henne som död för längesedan. Medan Angie kämpar för att återfå minnet börjar hon snart undra - vill hon veta? Vill hon verkligen minnas?

Jag tyckte att grundidén till den här berättelsen lät väldigt spännande - och dessutom ganska snarlik den i Stämplad, en annan ungdomsbok jag läste för något år sedan som jag tyckte var oväntat bra. Hela den psykiska aspekten av att återvända från ett stort trauma och försöka återgå till ett normalt liv tycker jag är intressant, och scenariot är som bäddat för emotionella konflikter.

Men tyvärr dras Berövad med en del skavanker som jag har svårt att bortse ifrån. För det första tycker jag inte att boken är särskilt bra skriven. Det är fullt möjligt att det är en översättningsfråga och att boken skulle låta mindre konstlad, mindre tam om man så vill, på sitt originalspråk. Trots sitt väldigt mörka och allvarliga tema tycker jag sällan att boken väcker några känslor hos mig. Jag har svårt att knyta an till Angie, och har svårt att sympatisera med henne som karaktär. Kanske är det för att hon är så pass tom och personlighetslös, utan minne som hon är. Alla hennes särskilda egenskaper delas i tur och ordning ut till andra karaktärer, på vilket sätt ska jag inte avslöja, men det lämnar väldigt lite över till Angie själv. Dessutom utspelar sig delar av boken i Angies huvud med hjälp av hennes föreställningsförmåga, vilket jag har lite svårt för.

Mitt nästa problem med boken är att jag tycker den är svår att tro på. Hela scenariot med allt som Angie varit med om är på något sätt för bra för att vara sant, för mycket av allt på ett sätt som känns överdrivet, vilket är tråkigt eftersom boken anstränger sig mycket för att väva in riktig psykologisk forskning som det uppenbarligen ligger en hel del research bakom. Bokens ambition är att vara trovärdig och visa en psykologisk reaktion som faktiskt finns - problemet är bara att den gör det på ett sätt som känns så svårt att tro på, så konstgjort. Också detta bidrar till hur distanserad jag blir från Angie som karaktär.

Ändå måste jag säga att Berövad, som på många ställen förefaller vara en väldigt förutsägbar roman, faktiskt överraskar mig. Det finns en hel del inslag som liknar plot twists och jag hade inte väntat mig vissa av vändningarna som boken tar. Det uppskattar jag mycket, annars hade boken fallit helt och hållet platt. Det ska också nämnas att det är en spännande bok, och kanske är det jag som är överdrivet kräsen när jag ger den såhär mycket kritik. Trots allt har jag sträckläst den, för att jag ändå var spänd på att se vad som faktiskt hänt Angie, och det i sig är ett betydligt högre betyg än vad man kan ge de flesta böcker.

"Pretty Girl-13", 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar