tisdag 3 juli 2012

Sommar med Salinger


Jag läser Räddaren i nöden. Än så länge älskar jag den, och är väldigt frestad att försöka hitta någonstans att köpa den begagnad. Boken jag läser är från mitt biblioteks magasin, där de förmodligen har den för att den är i ganska dåligt skick. Det finns få saker jag avskyr så mycket som när folk ska till att skriva i biblioteksböcker - särskilt när de inte ens verkar fatta vad det handlar om. I den Räddaren i nöden som jag läser har någon skrivit imbecilla anteckningar i stil med "han gillar inte många människor", "har en död bror" osv. Om man tvunget måste skriva i en bok kan man väl åtminstone hålla sig till dem man själv betalat för? (eller i värsta fall åtminstone hålla sig till pärmarna och inte själva sidorna...)

Men mest vill jag köpa boken för att det är en sån där bok som inte bara är bra, utan också vore rolig att ha. Det är märkligt att svenska förlag så sällan verkar ge ut klassiker på nytt. Det vore roligt att ha en ny, snygg upplaga av Räddaren i nöden, eller Dorian Grays porträtt för den delen, istället för att jaga efter böckerna på bibliotek och sedan sitta och läsa dem i halvbra översättningar med sidor som faller ur när man bläddrar.

2 kommentarer:

  1. Jag blir så nyfiken på hur ditt rum kan tänkas se ut? Är det täckt av bokhyllor fulla med böcker eller är det så att man faktiskt kan se lite vägar där inne? Du kanske har höga stapplar med böcker från golvet och en bra bit upp?

    SvaraRadera
  2. Ville ju läsa den på engelska, men vårt bibliotek hade också bara den på någon gammal svensk översättning. Så får väl se om jag ger den en chans eller inte...

    SvaraRadera