torsdag 5 november 2015

Att läsa är att resa-taggen

Den här hittade jag hos I Regnet - fast jag översatte lite själv för att få titeln svensk! Den passar extra bra nu eftersom jag faktiskt åker utomlands över helgen. Häng på ni med!

1. Favoritvy i böcker
Jag vet egentligen inte vilken typ av miljö jag gillar bäst - jag gillar allt möjligt faktiskt, så länge det är bra beskrivet. Vildmarken i Jack Londons verk är fantastisk, liksom Las Vegas i Steglitsan eller ökensanden i Kvinnan i sanden. Just att kunna uppleva så ånga olika platser genom att läsa är kanske det mest fantastiska.

2. Favoritvärld i en bok/bokserie
Om jag utesluter Harry Potters trollkarslvärld så måste jag nog svara Abarat, som bara verkar vara så fantastiskt fullt av möjligheter och äventyr.3. Var läser du bäst: flygplan, bil, tåg, buss eller annat transportmedel?
Jag blir lite åksjuk av att läsa i bilen eller på bussen, men på tåg och flygplan brukar det gå bra!

4. Vad läser du helst för typ av böcker på resan?
Alt möjligt, men helst i pocket. Jag kan tycka det är extra roligt att läsa böcker som utspelar sig i landet eller på platsen man besöker. Till exempel läste jag Ringaren i Notre Dame i Frankrike, och besöket i Notre Dame gav mig väldigt mycket mer för att jag just hade läst ut boken.5. Fantasivärld eller verklighet?
Jag föredrar faktiskt att läsa böcker som inte utspelar sig i andra världar, helt enkelt eftersom jag blivit mer kräsen och inte riktigt har energi nog att sätta mig in i helt nya regler och system.

6. Tidsresor: föredrar du att läsa om dåtiden, nutiden eller framtiden?
Det beror nog lite på humör - vissa tidsperioder lockar mig mer än andra. Medeltid och den viktorianska eran har jag inte så mycket till övers för, och väldigt framtidsorienterad sci-fi kan också bli svår. Men femtio-, sextio- och sjuttiotal tycker jag om att läsa om! Det blir väl kanske närmare nutid då, tror jag.

7. Besöker du hellre bokhandelskedjor eller privata lokala bokhandlar när du är utanför din hemstad?
Små små antikvariat och fristående bokhandlar är det bästa oavsett plats. Men utomlands kan det ju vara spännande med bokhandelskedjor man inte känner till också!

8. Land/stad/plats jag vill besöka p.g.a en bok:
Amsterdam (kanske mycket på grund av Vykort från ingenmansland och Steglitsan), Venedig (på grund av Tjuvarnas herre och Maskernas stad), och så London, på grund av att jag vill till både Harry Potter-studion och Sherlock Holmes-museet!

9. Bokkaraktär du skulle vilja ha med dig på en resa.
Oj, svårt! Men kanske Snusmumriken? Vet att han helst reser ensam men det vore ju inte helt fel att vandra lite med honom!10. Nämn en stad/ett land/en plats där du skulle vilja att en bok skulle utspela sig.
Det är ju alltid extra kul med böcker som utspelar sig på platser man känner till. Så Skåne!

11. Rekommendera en bok där resande/utforskande av plats har en stor roll.
Det är inte en roman, men Expeditionen - min kärlekshistoria av Bea Uusma handlar väldigt mycket om utforskande, både av en plats och av en tid. Och den är ohyggligt bra!


12. Om du fick välja en bok som du skulle resa jorden runt med och rekommendera människor att läsa, vilken skulle du välja?
Också en så svår fråga. Jag skulle nog ta med mig en bok som betytt mycket för mig och som samtidigt skulle säga något viktigt som gäller alla. Jag är frestad att svara Harry Potter, men hur kul är det..?

13. Beskriv din drömresa/favoritresa med ett bokomslag eller en boktitel!
Omslaget till Gale tycker jag är så fint, och antyder långa spännande resor till havs. Tyvärr är jag lite sjösjuk av mig och själva boken handlar ganska mycket om en resa som blir en mardröm, men omslaget är ändå väldigt vackert.

6 kommentarer:

 1. Så kul att du gjorde taggen! en resa med Snusmumriken skulle nog vara fint. Man är ju lite nyfiken på vad han gör på sina vandringar :)

  SvaraRadera
 2. Som Liza skriver det visst blir man nyfiken på vad snusmumriken gör på sina vandringar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara spännande att se!

   Radera
 3. Gillar ju också Potter :D
  Bra lista! Kopierar och sparar till annat tillfälle! (och länkar såklart)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Tack! Ska kolla in dig med :)

   Radera