måndag 6 april 2015

En guidad tur bland mina bokmärken

Ända sen jag började läsa böcker på riktigt har jag gillat bokmärken, och jag har under årens lopp byggt upp en hel liten samling, mer eller mindre av misstag. På senaste tiden har jag nämnt bokmärken ganska ofta här på bloggen, så jag tyckte att det kunde vara kul att visa upp de jag har.


Ugglor är överrepresenterade - jag samlade på ugglor när jag var yngre, och de figurerar flitigt på just bokmärken. Därför har jag massor av fina med just ugglor på, som jag fått eller köpt själv.


Och så har jag massor av bokmärken jag fått gratis som reklam när jag lånat böcker på bibliotek, när jag åkt med Skånetrafiken, eller när jag köpt böcker...


... bland annat en hel armada från PocketShop.


Och tre stycken med Stig Dagerman på, från Stig Dagersällskapets monter på Bokmässan.


Sen har jag bokmärken som är magnetiska - de två med hundarna på är några av mina allra äldsta som jag haft sedan jag gick i högstadiet, minst. Det med citatet på har jag hittat på biblioteket, där folk ofta glömmer bokmärken i böcker. Ibland kommer de och frågar efter dem, men oftast inte.


Så har jag några som är som gem eller klämmor man trär över boksidan. De använder jag inte särskilt mycket, dels för att jag är mer rädd att tappa bort dem, men också för att de är ganska opraktiska som just bokmärken, vilket jag var lite sur på i det här inlägget från förra året. Det gula märket är dock mer speciellt - det håller inte bara reda på vilken sida man är på, utan också vilken rad. En funktion som inte är så väldigt praktisk den heller, egentligen.


Sedan har jag märken med dekorativa snören i...


Och dessutom  bokmärken jag gjort själv.


Några stycken som är mer exotiska - zebran och det med Salvador Dalí på är från Sydafrika respektive Spanien, inköpta av min mamma på hennes resor. Det som ser så orientaliskt ut med en tofs på är inte särskilt exotiskt annat än till utseendet, det fick jag när jag fyllde tjugo och så vitt jag vet är det från Sverige. Men det med ugglor på har jag fått av en vän från USA, och det med citatet på köpte jag i Bled i Slovenien som souvenir. Bokmärken är faktiskt himla bra souvenirer att samla på!


Och slutligen - de bokmärken jag gillar allra mest och som jag använder flitigast (förutom PocketShops märken som jag använder väldigt mycket för att jag har så många och för att de - just det - passar så bra i pocketböcker).


Vilka av mina bokmärken tycker ni är finast? Har ni många själv? 

10 kommentarer:

 1. HERREGUD vad fina bokmärken du har! Jag blev så kär i typ...alla :D själv har jag faktiskt inte så många, men nu fick jag en otrolig lust att börja samla på mig lite fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!!! Det är faktiskt en ganska rolig grej att samla på, men jag har egentligen aldrig gjort det medvetet... det har bara blivit så. Men det ju egentligen en bra grej, typ som souvenirer när man är utomlands och så!

   Radera
 2. Vilka vackra bokmärken! Jag är verkligen förtjust i ugglor, men jag tycker nog ändå att de du gjort själv är finast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, tack! Vad glad jag blev :)

   Radera
 3. Jättefina bokmärken! Jag instämmer med Malin om att de du gjort själv är de bästa. Jag gillar också Salvador Dali. Å, nu blev jag sugen på att göra egna jag också, trots att jag mest använder kvitton och annat skräp som bokmärken. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket :) Salvador Dalí-märket är en av mina favoriter också, men jag blir rädd att tappa bort det om jag använder det för ofta... Men gör några! Det är ju hyfsat enkelt och om man inte använder dem själv är de bra att ge bort som present :)

   Radera
 4. Så mange fine bokmerker du har! Jeg har en liten bunke, men bare noen få som er fine. De fleste er fra The Book Depository :)

  SvaraRadera