torsdag 23 april 2015

Att läsa är att resa: Världsbokdagen

Idag firar man internationella världsbokdagen - själv skulle jag ha jobbat på bibblan, men ligger hemma sjuk istället utan att orka göra mycket mer än att titta på Netflix.

Men jag tänkte ändå skriva lite om den här dagen eftersom jag tänker mycket på det, det här med att läsa litteratur från andra länder. Jag tror nämligen att de flesta, mig själv inkluderad, är väldigt dåliga på detta med att läsa böcker som inte är antingen skrivna på svenska, eller översatta från engelska. Tänk så oerhört många läsupplevelser man går miste om!

För att bekräfta mina misstankar har jag gått igenom alla böcker jag läst och utifrån det fyllt i de länder jag läst böcker ifrån på en karta. Så här ser resultatet ut.


Alla världsdelar är visserligen representerade, men det är ganska deprimerande hur många länder man aldrig läst någonting från. Inte bara Afrika, Asien och Sydamerika, utan också ganska många av de europeiska länderna. I topp ligger som väntat, förutom Sverige, Storbritannien och USA, men också Kanada och Australien.  Resten av länderna har jag i princip bara läst en eller två böcker från.

Därför tänkte jag idag ta tillfället i akt att tipsa om tolv läsvärda romaner från andra delar av världen.

4. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, Ryssland
7. Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector, Brasilien
9. Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo, Frankrike

Men det här är naturligtvis bara några få böcker. Jag skulle hemskt gärna vilja läsa fler. Därför frågar jag er som läser bloggen om ni har några tips på bra böcker som inte är översatta från engelska? Tänker ni på det här när ni läser? 

2 kommentarer:

 1. Har aldrig kommenterat din blogg förut men följt dig ett tag! (plus följer din tumblr) så först och främst hej hej och heja din bokblogg. Sen måste jag tipsa om en bok som visserligen skrevs på engelska men av en författare från Nigeria: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Om du inte läst den innan så gör det! ^_^ Läste den nyligen och den var helt fantastisk.

  Bra norska böcker är även Alberte-trilogin av Cora Sandel. :3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket för tipsen! En halv gul sol har jag funderat på länge, jag blir kanske tvungen att ta tag i den... Älskar din tumblr förresten! :) Och vad roligt att du hittat till bloggen också :D

   Radera