söndag 14 februari 2016

Boktips för alla som hatar alla hjärtans dag

Förra året skrev jag inför Alla hjärtans dag ihop lite boktips på tema kärlek. Jag hade tänkt göra detsamma i år, men faktum är att jag läser så väldigt lite böcker i den genren att jag inte får ihop någon mer sådan lista. Visst är kärlek något som är med i nästan alla böcker man läser, och det är så jag föredrar temat - vid sidan av, inte som huvudrätt.

Dessutom är jag inte så förtjust i hela grejen med Alla hjärtans dag. Så istället för att tipsa om romantiska böcker tänkte jag helt enkelt bjuda på de mest oromantiska titlar jag kan komma på, för de av er som liksom jag spenderar dagen med en bok.

Nummer ett är Revolutionary Road av Richard Yates. Välkommen till femtiotalet, där allt är fantastiskt och där Frank och April under den polerade ytan börjat se varandra som den främsta anledningen för sina misslyckanden. En mer cynisk bok om äktenskap är svår att hitta, och trots att det var längesen jag läste boken nu, så minns jag hur fullkomligt genomsyrad den är av äckel och förakt. Jippi.


Dansa på min grav av Aidan Chambers må vara lite av en kärlekshistoria, men är mer en berättelse om att vi alla hittar på människorna vi älskar och att vi också i viss mån hittar på oss själva. Och så inkluderar boken en dödlig motorcykelolycka och huvudpersonen måste dansa på sin älskares grav. Romantiskt? På sätt och vis.


The Shining - vad är mer romantiskt än Stephen Kings alkoholiserade familjefar som går bärsärkagång i ett avskärmat och hemsökt hotell? Spöken, lappsjuka och dålig manlig självkänsla bör tydligen inte blandas.



Gone Girl av Gillian Flynn - en bok som helt enkelt kommer göra dig glad över att du är singel. Boken igenom undrar Nick Dunne - har hans fru iscensatt sin egen död för att hon hatar honom? Man kan tycka vad man vill om den här hypade boken, men det går inte att förneka att Nick och Amy är ett av de mest dysfunktionella paren som finns att hitta i litteraturens värld.


Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald. Om hur ohälsosamt det är att bygga luftslott av sina drömmar, till och med på det glada tjugotalet. Massor av pengar, alkohol och lyx spelar inte så stor roll om man förälskat sig i en helt fruktansvärd person. Plus för det tragiska slutet.


Och, sist ut är no-brainern American Psycho. Det blir inte mer oromantiskt än plågsamt detaljerade våldtäkter och mord, allt mot en kuliss av nihilistisk materialism. Ingenting för den känsliga läsaren. Faktum är att i princip hela boken är fruktansvärt olämplig, inte bara på Alla hjärtans dag utan hela året om. Varsågod.


Vilka böcker är de mest oromantiska ni läst?

6 kommentarer:

  1. Mest oromantiska bok= Underbara helvete
    Den sämsta relationen jag har läst om i en bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Har jag inte hört talas om, så där har jag nåt att kolla upp!

      Radera
  2. Revolutionary road alltså... Jag älskar både boken och filmen. :)
    Men den mest oromantiska boken jag läst.. Hm. Kanske Tjuven av Göran Tunström. Den har en oerhört sorglig bröllopsscen i början..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längesen jag både läste och såg den, en det är kanske dags för en omläsning.... Tjuven har jag inte hört om, får kolla upp den!

      Radera
  3. Lysande tema!

    "Fröken Julie" av Strindberg är förvisso mer pjäs än renodlad bok. Men en bättre skildring av klass och könsförtryck får man leta efter. Givetvis berättat som en dysfunktionell relation mellan Betjänten och Rikemansfrun (som trycker ned varandra i någon slags satanisk växelverkan). Klart oromantisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack!

      Fröken Julie har jag faktiskt läst när ja pluggade litteraturvetenskap, och du har verkligen rätt! Mycket oromantisk. Strindberg överlag är inte särskilt romantisk nu när jag tänker efter...

      Radera