söndag 13 december 2009

Veckans recension: Kom närmare av Sara Gran

Amanda lever ett näst intill perfekt liv. Hon är arkitekt på väg uppåt, har en man som hon älskar och en vacker vindsvåning. Det är livet som hon alltid velat leva.
Sedan börjar allt gå snett. Det är ett mönster, men det märker inte Amanda från början. Knackanden i den fina lägenheten, fler gräl med sin make Ed… Amanda tror det är en fas.
Tills boken Demoner förr och nu dimper ned i brevlådan utan att hon beställt den. I den finns ett test: ”Är DU besatt av en demon?”
Från början tycker Amanda att allt i boken är nonsens, något hon kommer skratta åt senare… tills hon börjar få minnesluck-or, konstiga drömmar och röster i huvudet. Snart är det inte så roligt längre.
Amanda börjar röka igen, dricker, skolkar från jobbet, stjäler saker och är otrogen mot sin man. Hon inser långt om länge att hon inte är ensam i sin kropp – Naama är där.
Amanda forskar, går till terapeuter och andliga rådgivare. Men vansinnet slutar inte – det blir värre. Barn och djur drar sig undan henne. Och bit för bit fortsätter Naama ta över Amanda, som blir fånge inuti sin egen kropp och bara kan se och våndas över det kaos som demonen inuti henne ställer till med.

Kom närmare är en otroligt stark och trovärdig skräckroman som genast griper tag i en och drar med en i strömmen. Att den är skriven i jagform förstärker bara ”det kunde ha varit jag”-känslan som ofta försvinner i skräckböcker. Man kan känna nackhåren resa sig och hur det pirrar i magen när man läser om Amandas helvete. Det är en bok som är bra utan att behöva vara lång - Kom närmare har bara 185 sidor.
En bok om undergång, rädsla och det tillfredställande i att göra saker man inte borde. Fenomenalt lästips!

Come Closer”, 2003

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar