söndag 20 december 2009

Veckans recension: Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K. Rowling

När Harry Potter börjar sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonst och trolldom efter ett hemskt sommarlov, dröjer det inte länge förrän skräcken sprider sig bland lärare och elever – någon eller något har börjat förstena mugglarfödda elever!
Myten om Hemligheternas kammare och Salazar Slytherins arvtagare börjar berättas igen, om hur monstret i den gömda kammaren slapp löst för mer än femtio år sedan. Men vem är det som öppnat kammaren en andra gång?
Är det vem Harry, Ron och Hermione är övertygade om – Draco Malfoy? Eller är det vem alla andra tror det är – Harry Potter själv?
Till skolan har också en ny lärare i försvar mot svartkonster dykt upp – Gyllenroy Lockman, en uppblåst, egoistisk och utseendefixerad man som hela tiden tror att Harry vill bli mer berömd än vad han är.
Harry träffar också Draco Malfoys far Lucius Malfoy, och husalfen Dobby som på de mest desperata sätt försöker få Harry att återvända till Dursleys på Privet Drive där han är i säkerhet.
När skolan hotar att stänga och Dumbledore blir tillfälligt avsatt som rektor beslutar sig Harry för att han måste hitta Hemligheternas kammare för att få ett slut på attackerna mot de mugglarfödda barnen.
Men vad har Tom Dolders dagbok med det hela att göra? Och vems hotfulla, viskande röst är det som Harry ständigt hör innanför väggarna…?

Nummer två i serien om den unge trollkarlen Harry Potter och hans äventyr är väldigt spännande och gripande. Boken är inte en av de starkaste i serien men presenterar karaktärer och föremål som kommer ha stor betydelse inför de nästkom-mande böckerna.
Jag tycker att i den andra boken hittar berättelsen en ton som varar ända till sista boken, den allvarliga grunden, de utströdda bitarna av humor som emellanåt får en att skratta högt och den trovärdiga berättartonen.
Mer fragment av det förutbestämda öde som Harry har framför sig avslöjas och man blir helt enkelt tvungen att läsa vidare i nästa bok, Fången från Azkaban, för att finna svaren på varför Harry överlevde, hemligheterna bakom Voldemorts ondska och kanske även komma lite närmare Harrys egna föräldrar, Lily och James Potter.

Harry Potter and the Chamber of Secrets”, 1998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar