måndag 1 januari 2018

Årets böcker 2017

2017 har inte varit ett så bra år för varken min läsning eller bloggen, eftersom så mycket av min tid gått åt till studier. Livet har helt enkelt kommit emellan lite grann, som det har en tendens att göra. Men även om det inte blivit mycket böcker har det inte varit total torka. Här är alltså böckerna jag läst 2017:

Sista vakten av Stephen King
Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig av Bodil Malmsten
Mannen mellan väggarna av Emma Ångström
Försoningen av Amanda Schulman och Hanna Widell
Go Tell it on the Mountain av James Baldwin
Hemmet av Mats Strandberg
Stanna av Flora Wiström
Björnstad av Fredrik Backman
En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson
American Hotel av Sara Stridberg
De blå silkesstrumporna av Elin Wägner
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Flickan med gåvorna av M.R. Carey
Vända världen rätt av Jennifer Niven
Timbuktu av Paul Auster
Flush av Virginia Woolf
The Lives of Animals av J.M. Coetzee
Oryx and Crake av Margaret Atwood
The Dog av Kerstin Ekman
Foe av J.M. Coetzee
Aliide, Aliide av Mare Kandre
Näktergalen och rosen & Lady Alroy av Oscar Wilde

I år har jag alltså läst 23 böcker, att jämföra med förra årets 34. Redan då tyckte jag att jag gjort dåligt ifrån mig, ändå är det en ännu kortare lista i år. Men för att vara rättvis har jag läst två kurser i litteratur den här terminen och massor av det jag läst där har inte kommit med på årets lista eftersom det rör sig om kompendium och utdrag ur samlingar. Främst har jag läst mycket historisk skräck och gotik till min kurs i skräcklitteratur.

Men en riktigt bra grej med årets lista är att kvinnorna är fler än männen - för första gången sedan jag startade bloggen! Tretton kvinnliga författare och tio manliga finns med. Extra kul är att flera av kvinnorna är författare som jag varit nyfiken på väldigt länge, kanske framför allt Margaret Atwood och Mare Kandre, men också Bodil Malmsten och Sara Stridsberg. Alla dessa är författare jag läst för första gången i år.

Mindre kul är att jag varit dålig på den geografiska spridningen i år. Svenska författare är överrepresenterade, och inga av de andra böckerna är översatta från något annat språk än engelska (om man inte räknar med Ekmans The Dog, som är översatt från svenska till engelska). De länder som finns representerade är USA, Storbritannien, Kanada och Sydafrika. Å andra sidan har jag gjort en ansträngning att läsa mer svenska författare, eftersom jag saknar det svenska språket när jag pluggar så mycket engelska.

På tal om engelsja, så är sju av årets böcker skrivna på engelska, vilket inte är så märkligt med tanke på att jag pluggar engelsk litteratur.

Ovanligt för i år är också att jag läst så mycket noveller. Det lär synas nästa år också, eftersom jag fick en Novellix-prenumeration i födelsedagspresent. Årets noveller är iallafall Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån, American Hotel, De blå silkesstrumporna och Näktergalen och rosen och Lady Alroy, alla Novellix-noveller.

Det var årets lista. Mitt nyårslöfte för 2018 får nog bli att läsa mer, och uppdatera bloggen oftare.'

Hur ser era listor ut i år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar