söndag 22 januari 2017

En mycket sen årslista 2016

Hej bloggen! Long time, no see, som man säger. Men nu tror jag faktiskt att jag kanske är tillbaka - alla mina akuta deadlines är nu över, jag har avslutat mina vikariat, flyttat tillbaka till Göteborg och skaffat mig internet - och faktiskt också läst ut årets första bok!

För att fira allt detta kan jag ju ta och göra min årsgenomgång, som jag aldrig gjorde i slutet av december. Den är inte så kul för år 2016, men nog är den väl ändå värd en titt. Alltså - här är alla böcker jag läste 2016.

Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar
Allt går sönder av Chinua Achebe
Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz
Jack av Ulf Lundell
Anne Franks dagbok av Anne Frank
His Dark Materials: Northern Lights av Philip Pullman
His Dark Materials: The Subtle Knife av Philip Pullman
His Dark Materials: The Amber Spyglass av Philip Pullman
Another Country av James Baldwin
The City and the City av China Miéville
All the Bright Places av Jennifer Niven
Frukost på Tiffany's av Truman Capote
The Blue Flower av Penelope Fitzgerald
The Vertical Hour av David Hare
Om jag var din tjej av Meredith Russo
Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath
Monster i garderoben av Johan Hilton
Djupa ro av Lisa Bjärbo
Den som finner av Stephen King
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist
Du, bara av Anna Ahlund
Yuko av Jenny Milewski
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Snödrottningen av Michael Cunningham
Disclaimer av Renée Knight
Leo av Catharina Bergsten
Vi bara lyder: en berättelse om Arbetsförmedligen av Roland Paulsen
Norrlands svårmod av Therése Söderlind
Harry Potter and the Cursed Child av J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne
Störst av allt av Malin Persson Giolito
Macbeth av William Shakespeare (svenska)
Macbeth av William Shakespeare (engelska)
Gulliver's Travels av Jonathan Swift
Ojura av Stina Stoor

Sammanlagt har jag läst 34 böcker år 2016 - en siffra jag inte är supernöjd med, med tanke på att förra årets var 74. Att jag läst så mycket mindre under året som gått beror dock på massor av olika saker, kanske främst bara sådant som kan tryckas in under rubriken "Livet". Jag har varit betydligt mer upptagen än vad jag räknat med, med saker som att plugga en fortsättningskurs i engelska i Brighton, med deadlines och tentor var och varannan vecka, och dessutom med att skaffa pojkvän. Det hela har resulterat i att tiden helt enkelt inte räckt till, och all läsning jag gjort har varit skolinriktad. Men jag tänker att så får det helt enkelt vara, ibland.

Hur som helst - hur ser årets lista ut mer i detalj?

Att jag pluggat engelska syns - sju av böckerna på listan är kursböcker (de av dem jag lyckades läsa ut, vill säga...), och sammanlagt är elva av årets böcker på engelska. Jag måste erkänna att jag under mina två terminer i England blev lite mätt på att läsa just på engelska, och jag har längtat tillbaka till svenskan. Därför läste jag ganska mycket svensk litteratur på sommaren medan jag var hemma i Skåne.

I år har det också smugit sig in två fackböcker - Monster i garderoben och Vi bara lyder (och kanske räknas också Anne Franks dagbok in i den här kategorin).  För ovanlighetens skull finns det också tre pjäser med - helt och hållet engelskakursens förtjänst - nämligen The Vertical Hour och de två upplagorna av Macbeth. Två noveller från Novellix finns också med, Plaths Johnny Panic och drömbibeln, och Stoors Ojura.

På tal om Plath, så kan nio av årets lästa böcker nog räknas in som klassiker eller kultromaner, från Lundells Jack till Swifts Gulliver's Travels. 

Någon bra geografisk variation finns det dock knappast - jag har läst Achebe och Adichie som båda är nigerianska författare, annars är det bara engelskspråkiga och svenska författare på listan. Bättring utlovas. Detsamma gäller fördelningen män/kvinnor - 19 män och 15 kvinnor är inte så väldigt ojämställt, men ändå.

Sist men inte minst ber jag om ursäkt för hur åsidosatt bloggen blivit 2016. Jag hoppas att 2017 blir ett bättre år. Tack till alla läsare som trots allt funnits kvar! Ni är vad som gör det här så roligt.

2 kommentarer:

  1. Amanda, du ska absolut inte behöva be om ursäkt - det är ju Din blogg och Ditt utrymme - men jag ska inte vara sen med att säga att jag har saknat dig och dina inlägg! Ser fram emot fortsättningen av 2017. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, tack så hemskt mycket! Vilken fin kommentar :) Jag ska verkligen försöka få mitt läsande på fötter igen. Kommentarer som din motiverar mig!

      Radera