söndag 4 oktober 2015

7 frågor

Det var längesen jag svarade på frågor nu, och det tycker jag alltid är roligt. Fritt snodda och översatta från Tumblr. Det skulle vara kul att se vad ni svarar också - antingen i kommentarsfältet eller på era egna bloggar (länka gärna!)

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?
Det är väldigt olika. Det kan vara allt från boktips från verkliga människor, till boktips från andra bokbloggar, tv, tidningar, eller olika litteratursidor online. Jag har upptäckt att Buzzfeed Books ofta har bra tips när de gör listor, till exempel "65 Books You Need To Read In Your 20s" och liknande. Och ibland gillar jag att bara kolla igenom hyllorna på biblioteket eller i en bokhandel och plocka första bästa som verkar intressant. Så gick det ofta till medan jag jobbade på bibliotek, till exempel.

2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?
Jag har tyckt om att läsa sen jag lärde mig det, men precis som för många andra var det inte förrän jag läste Harry Potter som gnistan verkligen tog sig. Sen dess har jag varit förlorad.

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?
Jag tycker att jag bara blir mer och mer kräsen ju mer jag läser, vilket är både bra och lite synd. Men naturligt också, antar jag, att ribban höjs hela tiden i takt med att man upptäcker riktigt bra böcker. Jag rör mig mer och mer mot litteratursnobberiet, är jag rädd för, även om jag i grunden anser att det inte går att läsa "fel" böcker. Samtidigt är jag ett oförbätterligt fan av ren underhållningslitteratur och kan tycka det är helt underbart med blaffig skräck, under förutsättning att det görs bra förstås.

4. Hur ofta köper du böcker?
Ganska ofta, trots att jag verkligen inte borde. För ett år sen eller så försökte jag göra en pakt med mig själv att inte köpa några nya böcker innan jag läst ut de som står olästa i hyllan, men det gick ju som det gick med den saken...

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?
Jag började skriva recensioner av böcker väldigt tidigt, när jag gick i högstadiet om jag inte minns fel - jag kan ha varit tolv eller tretton iallafall, för det var då jag fick tillgång till min egen dator för första gången. Efter varje bok jag läste skrev jag ner handlingen och vad jag tyckte, och efter ett par år hade jag så många recensioner att det började bli löjligt att bara ha dem där i en mapp i datorn. 

Från början hade jag en egen hemsida full med allt jag skrev - recensionerna fanns tillsammans med mina dikter och noveller. Men så bestämde jag mig för att bara fokusera på litteratur eftersom jag hade så mycket av den varan. I bloggens början hette den faktiskt BokPanda och jag lade upp en recension om dagen (!). Men på den här adressen har Booksessed funnits sedan runt 2010 tror jag - men arkivet sträcker sig bakåt in i BokPandas dagar, när det bara var uteslutande recensioner och inget bloggande.

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?
Jag tycker att slutet är extremt viktigt, till och med viktigare än början. Det är det sista intrycket man får, och ofta är det slutet som sitter kvar efteråt, i större utsträckning än något annat. Det finns oräkneliga gånger när jag blivit besviken på ett slut och det har dragit ner betyget rejält på en bok jag annars gillat skarpt. 

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?
Det är något jag försöker att inte göra - men om boken är väldigt, väldigt tråkig kan det hända att jag bläddrar lite bland de sista sidorna ändå. Sneglar på sista ordet, kanske.

8 kommentarer:

 1. Kul! Mina svar finnes här:

  http://nouw.com/baraettkapiteltill/-7-fragor-20767967

  SvaraRadera
 2. Oj, duktig att posta en recension om dagen. Du måste verkligen ha varit en snabbläsare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det blev mycket gammalt som låg i arkivet kan jag säga! Nu är det mer en regelrätt blogg, jag tar inte gamla recensioner längre utan allt jag skriver om har jag nyligen läst :)

   Radera
 3. Ska svara på dom här under veckan! :)

  SvaraRadera
 4. Ska också göra denna snart! (:

  SvaraRadera
 5. Jag har svarat på dina 7 frågor här:

  http://ugglanoboken.blogspot.se/2015/10/7-fragor.html

  SvaraRadera
 6. Åh, kul att läsa! Jag har också svarat på dom nu.

  SvaraRadera
 7. Åh, älskar listor ju! Hakar på: http://prologen.se/2015/october/boklista.html

  SvaraRadera