söndag 28 mars 2010

Veckans recension: Ful av Scott Westerfeld

Långt in i framtiden, där vildmarken tagit över större delen av jorden igen och de enskilda städerna inte vill ha något med varandra att göra, bor Tally Youngblood.
Hon längtar till sin sextonde födelsedag, precis som alla andra. Då ska hon opereras och bli snygg. Hon ska få flytta till snyggingstaden på andra sidan floden och hennes enda uppgift kommer vara att ha kul.
Eftersom hon är född sent på året har alla hennes vänner redan opererats och bor nu i förbjudet område för fulingar som hon. Tiden går plågsamt sakta och hon saknar redan sin bäste vän Peris, som nyss blivit opererad och flyttad till snyggingstaden.
Men så möter hon Shay. Hon är en mager och upprorisk flicka som också snart fyller sexton och inte har några kompisar kvar bland fulingarna. Hon lär snabbt Tally att åka svävbräda och tillsammans gör de sin sista tid som fulingar till den allra roligaste.
Men när dagen för deras operation närmar sig avslöjar Shay att hon inte är så säker på om hon vill bli snygg. Det förvånar Tally enormt – vem vill inte bli snygg? Men Shay förklarar att hon tänker fly ut i vildmarken, till ett samhälle som kallas Smoke där ingen är snygg. Hon vill att Tally ska följa med. För Tally låter det som rena galenskapen.
Men när hon upptäcker saker om stadens myndigheter blir hon tvungen att ta beslut hon aldrig kunnat drömma om. Hon blir tvungen att förråda sin bästa vän och överge stadens trygghet.
Men saker är inte som hon trott. Tally kastas mellan tvivel och önskningar och upptäcker saker som hon aldrig anat. Kärlek, vänskap, begär och utpressning leder snabbt till katastrof.

Normalt brukar jag inte vara särskilt förtjust i science-fictionromaner, men den här är faktiskt riktigt bra och trovärdig. Det är första delen i en serie om en framtid styrd av grym skönhet och klyftor mellan grupper.
Historien är anpassad för unga vuxna, i ett snabbt men enkelt tempo som är lätt att förstå men som ändå engagerar. Jag kan tycka att boken är svår att ta in ibland, men den är spännande och lättförstådd. Det är kul att läsa om framtidens olika uppfinningar; svävbrädor, krasharmband och bungyjackor är bara en bråkdel av alla de detaljer som gör boken underhållande och trovärdig. Jag tycker också om att huvudpersonen inte är speciell från början. Tally känns kanske lite intetsägande, men är just därför en bra huvudperson som går att relatera till.
Ful kan vara öppningen till en bra bokserie, och till min förvåning kan jag faktiskt tänka mig att läsa nästa bok som har titeln Ful eller snygg? Det är en äventyrsroman som är läsvärd, och även om det inte är en av de bästa böckerna jag läst så är den i en klass för sig vad gäller ungdomsböcker.
Budskapet i den borde gå fram ganska bra; att allting har ett pris och att inget kommer gratis, men också att skönhet är mer än det som ögat ser.

Uglies”, 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar