söndag 28 februari 2016

Boktips för Black History Month

I USA och Kanada är februari månad s.k. Black History Month. Jag är medveten om att jag läser alldeles för lite böcker av eller om svarta - något som jag långt om länge försöker råda bot på genom att läsa mer varierat. Med blandat resultat, ska väl tilläggas. Men med det här inlägget tänkte jag tipsa om de böcker jag faktiskt har läst som för en gångs skull inte handlar om vita människor. Om ni har några tips till mig tar jag mer än gärna emot dem!

(För att kvalificera sig till den här listan behöver boken i fråga antingen vara skriven av eller ha en svart person i huvudrollen. Bra böcker som till exempel den alltid aktuella Dödssynden räknas alltså inte, eftersom den trots allt berättas av en vit flicka.) 

Först ut är Purpurfärgen av Alice Walker, om Celie som lever ett tungt liv och som för att orka med allting börjar skriva brev till Gud på sin stapplande, felstavade engelska. Hennes kuvade liv tar en vändning när hon blir vän - eller ännu mer - med den otämjbara bluessångerskan Shug Avery. Antirasism, feminism och lesbisk homoerotik - det blir knappast bättre än så.

En annan homoerotisk bok är Giovannis rum av James Baldwin, om David som friat till sin fästmö och befinner sig i Paris, där han inväntar hennes svar. Men medan han väntar möter han den vackre italienaren Giovanni. James Baldwin är en författare jag vill (och ska) läsa mycket mer av - någon som behandlade rasism och sexualitet i mitten på 1900-talet kan jag bara respektera.


Allt går sönder av Chinua Achebe har en given plats på den här listan, som en av de viktigaste afrikanska romanerna. Boken berättar om koloniseringen av dagens Nigeria ur en lokal stams perspektiv, och då särskilt den store krigaren Okonkwo som ser det som sin uppgift att bjuda missionärerna motstånd när de kommer till hans by.

Så måste jag slå ett slag för min nyupptäckta favorit Chimamanda Ngozi Adichie. Också hon är en nigeriansk författare, som tog mig med storm med sin briljanta En halv gul solom Biafrakrisen som jag vetat skamlöst lite om. Hon har också skrivit talet Alla borde vara feminister, en tunn liten bok som förra året gavs till alla sextonåringar i Sverige. Mer av henne står absolut på listan för 2016.

Jag har också valt att inkludera böckerna om Övärlden av Ursula K. Le Guin här. Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om hur hennes Övärld blivit vittvättad inte bara i filmatiseringar utan också på själva omslagen till böckerna, och jag tycker serien är värd att ta upp här eftersom det är den enda fantasyserie jag läst med uttalat svarta huvudkaraktärer.


Jag vet att jag läser alldeles för lite litteratur som inte är skriven av vita, heterosexuella män. Tro mig, jag försöker bättra mig! Fortfarande har jag aldrig läst något av Toni Morrison, Maya Angelou eller Alex Haley. Vilka är era favoritböcker som inte handlar om vita människor? Ge mig tips!

4 kommentarer:

 1. Purpurfärgen har jag oläst i hyllan och vill absolut hinna läsa den iår !

  SvaraRadera
 2. "historien om michael k" är ganska bra. Ger en bra känsla av den absurda politiken i Sydafrika under Apartheid men är mest ett slags filosofiskt personporträtt.

  Annars är "seize the time" riktigt intressant. Av om och det legendariska svarta panter-partiet. Bobby Seale som skrivit boken har dessutom gästat Göteborg!

  Den första är dock om en snubbe och liiiite om hans morsa, och den andra skriven på ett "skämtsamt gubbig" sätt. Så komplettera med Assata Shakur:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah! Tack för tipsen! Ska hålla dem i minnet :)

   Radera