onsdag 10 augusti 2011

Loppisböcker

Dålig bild, men jag har ju glömt att skriva om de böcker som jag köpte på loppis i Önneköp i helgen; En vampyrs bekännelse (Anne Rice), Huckleberry Finns äventyr (Mark Twain) och Lärobok i geografi (ED. Erslev).

Jag äger visserligen både En vampyrs bekännelse och Huckleberry Finns äventyr sedan innan, men vad gäller den första har jag den bara i en ful upplaga där filmomslaget fått utgöra omslagsbilden, och när det kommer till Huck Finn så passar den här boken betydligt bättre in i min rad av klassiker från samma förlag än den gamla versionen jag har i hyllan.

Lärobok i geografi,
då? Varför i hesicke skulle jag gå och köpa den? Svar: för att den är helt amazing. Den är nämligen från år 1881 och innehåller sjuka teckningar av en massa kyrkor och ställen. Dessutom står det på försättsbladet att den är "Tillhörig Anders Olsson Wallasum, Eslöf den 2 September 1885". Jag kanske inte fick den där texten rätt med tanke på vilken krullig handstil det rör sig om, men ändå

Citat ur boken:

"Hafvet är af stor betydelse för de nordeuropeiska länderna, emedan det skär sig djupt in uti dem och i allmänhet är så djupt vid kusterna, att en mängd ypperliga hamnar bildas. Det har sex hufvudavdelningar, nämligen Ishafvet, Atlantiska hafvet, Nordsjön, Skagerack, Kattegatt och Östersjön."

Och allt detta för elva kronor. Inte illa, va?

1 kommentar: