måndag 1 augusti 2011

Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare

En av de saker som jag gillar så mycket med Stephen King är att han är så himla varierad i sitt skrivande. Alla som tror att han bara skriver om blod, skräck och inälvor lär få sig en överraskning om de läser böcker som Hjärtan i Atlantis eller Vårbedrift (långnovellen som i Sverige är bättre känd som Nyckeln till frihet, alltså filmen med Morgan Freeman). Man kan knappt tro att det är samma författare som skrivit till exempel Signal, en långsökt zombieroman, eller för den delen att det är han som skrivit vad som blivit känt som hans "kvinnoböcker": bland annat Dolores Claiborne, Rasande Rose och Liseys berättelse. I de fallen har det till och med spekulerats i om ifall han har en kvinnlig spökskrivare.

Stephen King kastar sig mellan genrer och teman: samhällskritik, framtidsvisioner, västerninspirerad fantasy och ren blodig skräck. Det är detta som gör honom intressant som författare, och det som gör att jag fortsätter följa hans författarskap. Det är också detta som gör det extremt svårt att välja ut en enda bok som favorit.

I slutändan säger jag ändå Den gröna milen. Den är så vacker, sorglig och gripande. Den är också en av de få av Kings verk som utspelar sig längre bak i tiden, i det här fallet i 1940-talets USA. För er som lyckats undgå såväl film som bok, så handlar den om en fångvaktare som under depressionen arbetar med att avrätta kriminella på delstatsfängelset i Cold Mountain. Och så får han och hans kollegor en dag in en man, anklagad för våldtäkt på två små flickor, som inte bara verkar vara oskyldigt dömd utan också ett guds underverk. Det är en bok om det moraliska dilemmat i att avrätta andra människor i lagens namn, men också en vacker och sorglig berättelse om vänskap, liv, åldrande och död.

1 kommentar:

  1. Åh, visste inte att det var Stephen King som skrivit den, har bara sett filmen, så sorglig att jag grät ögonen ur mig!

    SvaraRadera