tisdag 14 juni 2016

Prideläsning

Efter helgens fruktansvärda händelser i Orlando, och eftersom juni trots allt är Pride-månaden, så ville jag göra ännu ett inlägg som uppmärksammar litteratur av och om HBTQ+-människor. Här är alltså de bästa böckerna på tema HBTQ+ som jag läst sedan förra årets lista.


Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats av Eli Levén - när jag skrev förra årets lista insåg jag att jag aldrig läst en regelrätt bok om en transperson, och såg till att göra det. Med sin blommiga prosa var inte den här boken en personlig favorit, men ändå klart läsvärd. 

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz - en fin, om än lite förutsägbar ungdomsbok om de två latinamerikanska killarna Dante och Ari som finner varandra över en sommar.

Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar - en bok som leker med ett tänk om-scenario. Här är alla bögar, det finns inte en hetero i sikte. En bok som är läsvärd bara för sin premiss.

Färjan av Mats Strandberg - inte direkt en bok som handlar om homosexualitet, men här finns de, och de kämpar precis som alla andra ombord på Baltic Charisma mot det mardrömslika som tagit sig ombord.

Vykort från ingenmansland av Aidan Chambers - jag är extremt förtjust i Chambers otvungna och känsliga sätt att närma sig tonåren och sexualitet, och han gör det så himla bra. Här finns inga etiketter, men mycket känslor och tankar.

Kött och blod av Michael Cunningham - en av de bästa böckerna jag läste förra året överhuvudtaget, om familjen Stassos och deras liv. Som alltid hos Cunningham spelar sexualitet och familj stor roll.

Another Country av James Baldwin - faktiskt också boken jag skriver min sista hemtena om för tillfället. Om en grupp bohemiska konstnärer i 1950-talets New York, deras relationer till varandra och de svårmanövrerade gränslanden inom rasfrågor och sexualitet.

Precis som förra året får jag nog konstatera - jag borde skämmas. En enda transroman och inte en enda lesbisk bok i sikte. Tipsa mig gärna och hjälp mig bättra mig! Vad har ni för obligatorisk läsning inför Pride?

2 kommentarer:

  1. Jag kan tipsa om Selma Lagerlöfs Bannlyst, där den lesbiska kärleken har stor plats. Djuna Barnes - Nightwood/Nattens skogar är en annan klassiker. Nina Bouraoui - allt du kan komma åt. Och då menar jag varenda ord. Ninni Holmqvists novellsamlingar är också bra, den jag kommer på nu heter Kostym, men finns flera. Tove Jansson - Rent spel. Den är ljuuuuvlig. Jag älskar den så enormt. Birgitta Stenberg är ju också ett säkert kort. Jeanette Winterson likaså. Det var vad jag kom på nu! Hoppas någonting är nytt för dig iaf :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket för tipsen!! Har aldrig tänkt att Selma Lagerlöf kan platsa in, men det gör hon ju såklart. Jeanette Winterson och Ninni Holmqvist har jag också läst grejer av, men de andra är nya. Stort tack! :)

      Radera