lördag 23 april 2016

Världsbokdagen

Idag är det Internationella Världsbokdagen! Förra året uppmärksammade jag den genom att fylla i en karta som visar hur jag läser, rent geografiskt. Eftersom ett av mina långsiktiga mål är just att läsa mer från andra länder än Sverige och de engelskspråkiga, så gör jag om det i år - med hopp om att fler och fler länder ska vara röda för varje år. Skillnaden mot förra året är inte jättestor, men den finns - nya länder på kartan är Nigeria, Colombia, och Irland - på grund av böcker som En halv gul sol, Allt går sönder, Hundra år av ensamhet och Dorian Grays porträtt.

Om ni också vill fylla i en karta går det att göra det här. Annars - har ni några tips på bra böcker som inte är skrivna på svenska eller engelska från början? Att inte ha läst någonting från länder som Kina, Indien och hela Mellanöstern är ju helt befängt, och något jag borde ändra på snarast möjligt.

2 kommentarer:

 1. Gjorde också kartan nu och det känns riktigt pinsamt. Jag läser så mycket svenska böcker.. så nu får jag kanske förbjuda mig själv från att läsa fler i år, och bara fokusera på andra länder. :D

  Kan inte du ge boktips på de länder du har läst? Roligt och inspiration för oss andra. Om du vill förstås, eller om du kanske redan gjort?

  Böcker jag har på min att läsa lista från andra länder, som jag ännu alltså inte läst men kanske kan vara tips till dig ändå är:
  Shahrnush Parsipur - Kvinnor utan män
  Melinda Nadj Abonji - När duvor flyger
  Ngũgĩ wa Thiong’o - Om icke vetekornet
  Binyavanga Wainaina - One Day I Will Write About This Place
  NoViolet Bulawayo - Vi behöver nya namn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst inser man hur begränsat man läser när man ser det så där svart på vitt! (Eller i det här fallet, rött på vitt). Men hemskt stort tack för dina tips! Precis vad jag behöver! Jag ska definitivt göra en lista med boktips från de länder jag läst (gjorde ett försök förra året men det var inte alla länder den gången). Tack igen, ska kolla upp dina tips snarast möjligt :)

   Radera