torsdag 17 mars 2016

Tips på skotska författare?

Idag är det Saint Patrick's Day, vilket märks här i England. På bloggen kan jag ju uppmärksamma dagen genom att göra en throwback thursday till när jag själv var på Irland och sade hej till den här malliga statyn av Oscar Wilde!

Mer Irland blir det dock inte - faktum är att jag åker en vända till Skottland över helgen för att fira att första kursen är över och att det nu är påsklov i två veckor! Har ni något tips på någon litterär plats att se medan jag är i Edinburgh? Eller någon skotsk författare att hålla utkik efter statyer av?


9 kommentarer:

 1. Sir Walter Scott är ju given!. Som svenne har du (hoppas jag) sett den obligatoriska filmatiseringen av "Ivanhoe". Men både "Rob Roy" och "Waverly" har väl rönt vissa framgångar utanför 1800-talet. Inte så nytt och fräscht, men det är ju ändå den historiska romanens fader!

  Sen är väl Robert Louis Stevensson skotte? Han har säkert nått kul monument någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scott skrev även lite dikter, vilket sätter tonen för hans... episka(?) berättande.

   Sound, sound the clarion, fill the fife!
   To all the sensual world proclaim,
   One crowded hour of glorious life
   Is worth an age without a name

   Radera
  2. Stort, stort tack för tipsen! Sir Walter Scotts staty och museum har besökts! Väldigt sevärt trots att jag inte läst något av honom (filmen har jag dock sett minst tjugo gånger känns det som).

   Radera
 2. Måhända inte skönlitterära men att titta förbi David Hume och Adam Smith kan väl vara trevligt(statyerna står dessutom ganska nära varandra). Dessutom finns det ett rykte att man ska vidröra Humes stortå och därmed få tur i uppkommande tentor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massor av tack för dina tips! Du kan tro att både jag och mina klasskompisar gnuggade den där tån frenetiskt!

   Radera
 3. Å! When in Scotland, read Ivor Cutler! Några monument lär han inte ha fått, dessutom var han väl från Glasgow. Men han hör till allmänbildningen:
  https://www.youtube.com/watch?v=XfsB41Ch244

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honom kände jag inte till! Tack för tipset!!

   Radera
 4. Har inga tips på författare, däremot så finns det ett Writers Museum i Edinburgh. Minns inte var det ligger, men jag var där 2009 och det var väldigt mysigt ^^ Annars måste du ju också besöka The Elephant Café när du är där, bara för att. Det var där Rowling skrev början på Harry Potter ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Writer's Museum var verkligen jättefint, och Elephant House såg jag också! Tack för tipset :D

   Radera