lördag 26 mars 2016

Gula boktips

Glad påsk till er, mina fina läsare! Jag firar min påsk hemma i Sverige, men för att uppmärksamma den här på bloggen tänkte jag bjuda på några gula tips för alla smaker:

Gul utanpå av Patrik Lundberg: om att vara adopterad i Sverige, och om att åka tillbaka till sitt födelseland för att för första gången träffa sin biologiska familj. Det är en självbiografisk historia om kulturkrockar och stora känslor, och också om adoption och utanförskap - allt med mycket humor och på en lättsam prosa.

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini: om två kvinnoöden i Afghanistan. En bok om systerskap, uppoffring, lidande och om ett älskat land som ligger slaget sönder och samman.

Kvinnan i sanden av Kobo Abé: en mycket speciell roman om en man som fångas i en grop av sand, tillsammans med en mystisk kvinna. Tillsammans måste de ägna dagarna åt att skotta undan sanden som konstant hotar att kväva dem.

Om en pojke av Nick Hornby: om en barnslig man och en brådmogen pojke som finner varandra mot alla odds. Feelgood så det smäller om det - vi har väl alla sett filmen?

Trollkarlen från Övärlden av Ursula K. Le Guin: första boken i trilogin om Övärlden, om en ung trollkarl som använder sina krafter för tidigt och sedan måste leva med konsekvenserna.


Carrie av Stephen King: skräckkungens debutroman, om en svårt mobbad flicka med oanade krafter, som hon släpper lös på sina plågoandar på avslutningsbalen.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg: den svenska klassikern om Arvid och Lydia, och deras stormiga förhållande.

Godnatt mister Tom av Michelle Magorian: om den kuvade pojken Willie som blir evakuerad till den engelska landsbygden under andra världskriget, och blir omhändertagen av den barske kyrkoherden Tom. En både vacker, sorglig och gripande berättelse i skuggan av kriget.

Duktig pojke! av Inger Edelfeldt: boken som blivit kallad "Sveriges första komma ut-bok", om Jim som växer upp under sjuttiotalet och som vet att han är annorlunda. För att kompensera vad han anser som sin största brist ser han till att vara duktig - i allt. Tills han träffar Mats.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie: om fler olika personers liv och relationer i Nigeria, och hur allt slås över ända när massmord börjar utföras, och Biafra utropas. Om ett land och ett krig jag vetat alldeles för lite om, med ett språk och karaktärsteckning som överträffar alla förväntningar.

Har ni några gula tips till mig? Hur firar ni er påsk?

2 kommentarer:

  1. Åh om du gillade Den allvarsamma leken borde du försöka läsa För Lydia av Gun-Britt Sundström. :3 Hon skrev om den så den utspelar sig från Lydias perspektiv istället, och så är den framflyttad i tiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den har jag hört om! Tack för tipset :)

      Radera