torsdag 8 oktober 2015

Grattis, Svetlana!

... och så står det klart att det blev Svetlana Aleksijevitj som får årets Nobelpris i litteratur! Motiveringen löd: "För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid." Det här är faktiskt första året som jag medvetet hållit ordentlig koll, och 13.58 började jag lyssna på Sveriges radios hemsida för att höra vem det blev.

Vad tycker ni om valet? Själv tycker jag att det är riktigt kul med en kvinnlig pristagare (av 111 personer är det bara 14 kvinnor som fått priset). Och så har jag nu rätt stor lust att läsa Kriget har inget kvinnligt ansikte. Tänker ni läsa henne?

6 kommentarer:

 1. Har läst halva Kriget har inget kvinnligt ansikte, och den är otroligt bra. Kommer att återkomma till den när jag inte har så mycket plugg. Det är ett tungt ämne, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, krig kan man inte läsa för mycket om på en gång. Men kul att du gillar den, det bådar gott :)

   Radera
 2. Både "Kriget har inget kvinnligt ansikte" och "Tiden second hand" är riktigt bra reportageböcker (det är iaf så jag ser dom). Hon är otroligt bra på att genom en massa olika vittnesmål skildra en tidsanda, även om den djupare analysen såklart uteblir i den typen av berättande. Tung läsning men bra komplement till de mer MÖPiga böckerna (som det går tretton på ett dussin).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, nu ser jag verkligen fram emot att läsa henne!

   Radera
 3. Säg för all del till om du vill låna, men jag anar att din läslista är typ en bok i sig själv;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det kan man säga, den är nog längre än min arm iallafall!

   Radera