fredag 27 mars 2015

Fredagsfrågor

Det var ett tag sedan jag svarade på bokfrågor nu, så jag tyckte det var dags. Återigen stulna och fritt översatta från tumblr, så om någon vill stjäla vidare så varsågod (alla bilderna är dock mina). Eller ännu hellre, svara i kommentarerna så vi kan jämföra svar!

1. Om du kunde resa till en plats du läst om i en bok, vilken plats skulle du besöka?
Jag skulle åka till Hogwarts, helt klart, utan några betänkligheter. Strunt i Abarat och Fantasién och Sherwoodskogen - jag älskar dem alla men Hogwarts slår faktiskt allt. Tänk ändå, Stora salen, sovrummen, porträtten, ugglorna och spökena... Jag är fortfarande upprörd över att det inte finns på riktigt.

2. Om du fick vara bästa vän med en författare, vem skulle du välja och varför?
Det är en så svår fråga, för jag skulle inte vilja vara vän med de författare jag verkligen gillar. Jag tror att det skulle vara svårt att vara bästis med någon man idoliserar så mycket. Visserligen verkar Stephen King väldigt jordnära och rätt cool, men jag tror ändå inte att jag skulle kunna vara normal i hans sällskap. Dock kan jag inte läsa Stig Dagerman utan att önska att jag kunde typ fika med honom och ge honom en kram, så kanske Stig?

3. Finns det ett citat från någon bok som har inspirerat dig eller förändrat sättet du ser på saker? I så fall, vilket är citatet?
Jag samlar ganska maniskt på citat och det finns många som jag inte tröttnar på och som jag försöker hålla i minnet. Men väldigt nyligen tejpade jag upp ett nytt citat på min spegel - det är från Ett hem vid världens ände som jag läste för ett par veckor sedan, och jag tycker verkligen att jag har något att lära från det: "Vill det du vill med större hetta. Bli besvärligare och kräv mer. Annars kommer du aldrig att skapa ett liv som tar dig i bruk."4. Om du kunde gifta dig med en fiktiv karaktär, vem skulle det vara?
Alltså, de flesta karaktärer man verkligen gillar är ju de intressanta, störda typerna man nog inte skulle stå ut med i verkliga livet. Men jag minns att jag hade en liten förälskelse i Henry från Tidsresenärens hustru, och han verkade hyfsat normal tror jag (förutom hans ofrivilliga tidsresande, det var ju en pain in the ass).

5. Om du kunde radera en karaktär från en bok, vem skulle du vilja göra dig av med? Kom ihåg att det kanske förändrar hela historien.
Jag gillade aldrig karaktären Mordred från Det mörka tornet-serien. Det var en så märklig och inkastad karaktär som jag aldrig tyckte fyllde sitt syfte ordentligt, och jag hade gärna sett att någon annan fick ta över hans roll i böckerna.

6. Har du någonsin läst en bok där du ville ha fler svar och nästan ville döda författaren för att hen lämnade boken med ett så öppet slut? Vilken bok i så fall?
Nej, riktigt så upprörd har jag nog aldrig blivit, även om jag såklart blivit irriterad ibland. Jag gillar inte öppna slut om de inte verkligen fungerar (ett bra exempel är den jättefina boken Spring! Fanny, spring! av John Reynolds Gardiner), utan jag vill gärna känna att jag kan ställa undan boken med en känsla av avslut. Lösa trådar måste bindas ihop så att man inte lämnas helt handfallen. En bok jag önskar var fristående är till exempel Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm.7. Vilket är det coolaste namnet du stött på i en bok? Skulle du kunna tänka dig att döpa ditt barn efter en fiktiv karaktär?
Jag gillar tyvärr oftast namn som inte riktigt funkar på svenska, haha. Men ibland börjar jag också gilla namn som jag från början inte alls tyckte var fina, för att karaktärerna var så intressanta. Angående om jag skulle döpa ett barn till typ Hermione så tror jag inte det, faktiskt. Jag har aldrig riktigt gillat tanken på att döpa barn efter andra personer, varken levande eller fiktiva, för då har de på något vis skor att fylla redan från födseln. Det känns inte riktigt schysst.

8. Vilken är din favorit bland klassiska romaner?
Det är ju lite olika vad man betecknar som en klassisk roman, men jag gillar flera stycken faktiskt. Först och främst kanske Skriet från vildmarken, men också Robin Hood, Djungelboken, Peter Pan och Wendy, Räddaren i nöden och Den store Gatsby.

9. Vilken var din favoritbilderbok som barn?
Jag minns att jag och min syster verkligen gillade Pixi-böckerna, de där jättesmå, särskilt en viss serie som handlade om pingvinen Lille P. Men det finns en bok som dyker upp lite varstans hemma hos folk med jättevackra oljemålningar i, som heter Vraket efter Taifun och som handlar om en pojke som vill lära sig att segla sin båt i luften. Den gillar jag mycket fortfarande, precis som Pettsson och Findus-böckerna och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin av Elsa Beskow. För mig spelade illustrationerna stor roll redan när jag var barn, tror jag.10. Köper du egna böcker, lånar du dem av vänner eller lånar du dem från biblioteket?
Det är väldigt blandat - jag lånar väldigt mycket från bibliotek och har alltid gjort, särskilt nu när jag jobbar på ett. Näst efter det köper jag böcker antingen i butik eller begagnade, eller så får jag böcker jag önskar mig på födelsedagar och julaftnar. Det händer att jag lånar av kompisar också, men det är betydligt mer sällan. 

11. Har du någonsin stulit förolämpningar från en bok och använt dem på riktigt? Hur gick det i så fall?
Alltså, jag har alltid velat testa det där, men jag tror inte att jag faktiskt har gjort det någon gång. Däremot händer det att jag blandar in citat eller budskap från böcker i det jag säger, eller försöker svära som någon i en bok (jag skulle ge vad som helst för att kunna spotta ur mig Kapten Haddocks tirader).

12. Vilken är din favoritförolämpning från en bok?
Oj, vilken fråga! Jag är säker på att jag stött på några riktigt bra, men just nu är mitt huvud tomt. Jo men just det - häromdagen tänkte jag på ett fantastiskt citat ur Stephen Frys Lögnaren som väl ändå får klassas som en slags förolämpning: "Då och då sprang pojkar i träningsoverall förbi dem med hela det dödliga uppsåt och den humorfria koncentrationen hos dem som uppskattar idrott."13. Har du någonsin försökt mejla eller skicka brev till en författare? Svarade hen?
Jag vill helst inte bli påmind om det pinsamma brevet jag skrev till Stephen King när jag var femton, tack. Needless to say, så svarade han inte. Dock har jag faktiskt kommenterat en av John Greens videor på YouTube, varpå han lämnade ett svar på min kommentar, det kanske räknas? (det handlade om att jag plötsligt insett att jag läst hans böcker och sett hans videor utan att koppla att det var samma person. Han svarade att  jag inte var den första som hade svårt att koppla ihop hans personlighet med böckerna han skrev).

14. Har du en hög med böcker du vill läsa? Hur många ligger i den?
Ja, numera har jag en mer eller mindre permanent hög. Just nu består den av Fråga Alice, Anne Franks dagbok, Thérèse Raquin, Udda verklighet och Paganinikontraktet (de tre senare är till bokcirkeln jag är med i).

15. Hur många böcker äger du på ett ungefär?
Det var väldigt längesedan jag räknade efter nu. Jag gissar på någonstans mellan 600 och 700.16. Finns det några låtar som får dig att tänka på vissa böcker eller scener ur dem? Vilka då?
En hel del, faktiskt! Visserligen lyssnade jag på The Smiths redan innan jag läste The Perks of Being a Wallflower, men jag tänker fortfarande på boken varje gång jag hör Asleep. Samma sak gäller låten Karma Police med Radiohead, som jag lyssnat länge på men som jag nu associerar till Steglitsan eftersom den citeras där. Sen finns det låtar jag upptäckt via böcker - nu allra senast var det Some of These Days med Ethel Waters, en gammal tjugotalslåt som spelade en viss roll i Äcklet. Och naturligtvis Let the Right One Slip In med Morrissey, som såklart påminner mig om Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

17. Kan du nämna fem karaktärer vars namn börjar på H utan att kolla upp några? Bevisa det!
Okej, Harry Potter, Hagrid, Holmes som i Sherlock Holmes (räknas det?) Homsan och Harriet Cleve från boken jag läser just nu (Den lille vännen av Donna Tartt).

18. Gillar du lukten av nya böcker? Eller gamla böcker? Eller både och?
När vi gallrade riktigt gamla böcker på jobbet skrattade min chef åt att jag tog upp dem och började lukta på dem. Men vem kan låta bli? Jag gillar lukten av nya böcker också, men mest de riktigt gamla som luktar antikvariat och bibliotek.19. Markerar du citat och stycken i böcker med lappar?
Nej, väldigt sällan. Jag skriver oftast av dem istället, eller nu i smartphonens tid - tar en bild.

20. Har du någonsin förstört en bok av misstag, typ kört över den med din bil? Eller har du förstört en med flit?
Jag har faktiskt förstört böcker med flit. En gallrad ungdomsbok och en reseguide blev material till pyssel och origami, och för bara några veckor sedan klippte jag ut konstverk ur gallrade konstbiografier. Av misstag har jag nog aldrig tagit sönder en bok, de är ändå ganska tåliga grejer. Det ska ganska mycket till innan de faktiskt går sönder (typ att man tappar dem i badkaret).

21. Har du haft någon kompis som förstört en bok du lånat ut? Hur reagerade du?
Det har hänt. Jag är visserligen av åsikten att böcker är till för att läsas, det finns liksom inte riktigt någon poäng i att ha dem om man tänker behandla dem som om de vore av glas. Dock finns det ju gränser; jag lånade en gång ut min pocketutgåva av Den gröna milen som visserligen var ganska medfaren redan, men efter att jag fått tillbaka den hade den lösa sidor och ett omslag som var så uppvikt att den fick ligga i press i flera veckor. Dessutom hade den blivit nedstänkt med vatten. Det var min bästa vän som lånat boken så jag höll god min, men innerst inne var jag besviken och ledsen, för det var en av mina favoritböcker. Till sist fick jag slänga den och skaffa en ny utgåva.22. Har du någon gång läst en bok som påverkade dig så mycket att du inte kunde börja på en ny på flera dagar?
Ja, det har hänt flera gånger - till exempel med Steglitsan, Gökboet och Låt vargarna komma. 

Vad svarar ni på frågorna?

2 kommentarer:

  1. Jag måste bara säga att jag är SÅ glad att jag köpte Steglitsan efter att ha läst din recension om den. Jag tyckte om den så mycket att jag också läste Den hemliga historien, och jag lyckades nyligen få tag på Den lille vännen på en loppis. Jag drar dock ut på att börja läsa den eftersom hon ger ut böcker så sällan. Donna Tartt är verkligen fantastisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad glad jag blev av att läsa detta! Den hemliga historien är minst lika bra om inte bättre än Steglitsan. Just nu läser jag Den lille vännen, så vi får se om den hamnar lika långt upp på listan. Visst är hon otrolig :)

      Radera