söndag 8 mars 2015

20 kvinnliga författare

Idag är det internationella kvinnodagen, och jag tänkte uppmärksamma den genom att helt enkelt tapetsera hela bloggen med mina kvinnliga favoritförfattare. Dessutom passar jag på att tipsa om en deras riktigt, riktigt bra romaner. Det är viktigt att komma ihåg hur många läsupplevelser som gått förlorade för att man inte haft vett nog att låta kvinnor skriva.

Dessutom har jag insett att jag, omedvetet, faktiskt läser fler böcker skrivna av män än av kvinnor. Jag brukar inte tänka på vilket kön författarna har - oftast är det handlingen som tilltalar mig - men det döljer ändå inte faktumet att av de 69 böcker jag läste förra året var bara 27 av kvinnor. Alltså är det verkligen på sin plats med lite boktips för att jämna ut det hela!

Alltså - här har ni tjugo stycken fantastiska kvinnliga författare som ni inte får missa. Jag listar dem tillsammans med de böcker de skrivit som betytt mycket för mig.

1. Sylvia Plath, för boken Glaskupan - berättelsen om den psykiskt sjuka Esther i USA på 1950-talet.

2. Donna Tartt, en av mina absoluta favoriter och författare till inte en, utan två av mina favoritböcker; Steglitsan och Den hemliga historien.

3. Maria Gripe, för en hel radda av mina favoriter; Tordyveln flyger i skymningen, I klockornas tid, Glasblåsarns barn och Agnes Cecilia - en sällsam historia.

4. Isabel Allende, värd att nämnas för sin uppmärksammade Andarnas hus, om tre generationer kvinnor i Chile.

5. Michelle Magorian, som skrivit de två otroligt viktiga ungdomsböckerna Godnatt mister Tom och Hemlängtan, som båda handlar om barn i England under och efter andra världskriget.

6. Lionel Shriver, alltid så bitter och så viktig, framför allt med Vi måste prata om Kevin och Dubbelfel

7. J.K. Rowling, som jag har att tacka för nästan allt när hon introducerade en viss trollkarl i mitt liv, i och med publiceringen av Harry Potter and the Philosopher's Stone.

8. Carol Rifka Brunt, som stod för en av förra årets mest otroliga läsupplevelser med sin debut Låt vargarna komma.

9. Selma Lagerlöf, som skrivit historia, bokstavligt talat, med bland annat till Kejsarn av Portugallien och Gösta Berlings saga.

10. Sofi Oksanen, framför allt med sin bok Utrensning om att leva i Estland under Sovjetunionens ockupation.

11. Harper Lee, med sin roman Dödssynden, mer känd som To Kill a Mockingbird om rasism och rättvisa i femtiotalets amerikanska södern.

12. Inger Edelfeldt, som jag verkligen borde läsa mer av med tanke på hur mycket jag gillar särskilt Duktig pojke! och Finns det liv på mars?

13. Joyce Carol Oates, ständigt Nobelpristippad och som jag också verkligen borde läsa mer av. Mest har jag uppskattat hennes ungdomsböcker, och Dödgrävarens dotter.

14. Kelley Armstrong, min guilty pleasure-favorit med serien The Otherworld Series, som börjar med Bitten.

15. Tove Jansson, den fantastiska skaparen av Muminserien som jag kommit att uppskatta först nu som nästan-vuxen och som börjar med Kometen kommer.

16. Anne Rice, såklart, skräckdrottningen själv som återupplivade vampyrgenren på 70-talet med sin En vampyrs bekännelse.

17. Audrey Niffenegger, författaren till en av mina absoluta favoritromaner Tidsresenärens hustru.


18. Amanda Svensson, som jag fortfarande måste läsa mer än Hey Dolly av.

19.  Kerstin Ekman, som jag nyss upptäckt storheten hos när jag läste hennes lilla mästerverk Hunden.

20. Och såklart som avslutning, allas vår oundvikliga Astrid Lindgren som gjort mer för svensk barn- och ungdomslitteratur än någon annan. En personlig favorit är Ronja Rövardotter.

Jag kan inte lova att jag kommer bli bättre på att jämna ut min egen läslista, men det är absolut något som jag ska hålla i minnet när jag väljer böcker. Hur ser det ut för er, läser ni mer män än kvinnor eller tvärtom?

Och desto viktigare - har ni någon bra kvinnlig författare att tipsa mig om?

2 kommentarer:

  1. Bra författare! Min all time favourite på svenska är definitivt Sara Stridsberg och, förutom de som du nämner tycker jag också mycket om Helena Looft, Jeanette Winterson, Lovisa Eklund och Åsa Ericsdotter. När jag var yngre läste jag mycket av Eva Ibbotson (♥) och en del av kvinnan som skrev Chocolat och som jag inte minns namnet på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Sara Stridsberg har jag faktiskt missat, men jag tänker alltid att jag borde ta tag i att läsa något av henne... Men Jeanette Winterson och Eva Ibbotson har jag läst böcker av iallafall! De andra ska jag definitivt kolla in. Tack för tipsen!

      Radera