onsdag 1 februari 2012

Pärla ur hyllan: Lärobok i geografi av ED. Erslev

Den äldsta boken jag äger heter Lärobok i geografi. Jag köpte den på loppis i somras, för typ två kronor. Den trycktes 1881 och är alltså 131 år gammal. Texten på framsidan lyder:
Nr 2.
Lärobok i geografi
För Sveriges allmänna läroverk
af
ED. Erslev.
"Non multa sed multum."
Tredje, delvis omarbetade upplagan,
ombersörjd af
J.P. Velander,
folkhögskoleföreståndare.
Med 140 bilder och en karta.
(bild)
Uppsala kungshögar.
Stockholm.
Albert Bonniers förlag.
Pris: 2: 75.

Det bästa med hela boken är nästan att det står vem som haft den på ett av försättsbladen. Om ni har svårt att läsa den krulliga stilen så står det "Tillhörig Anders Olsson Wallarum, Eslöf den 2 September 1885".

Om det är det bästa så är bilderna utan tvekan det näst bästa. De är otroliga, fantastiskt detaljrika. Kan ni tänka er att sitta och teckna av en massa landskap och kyrkor till läroböcker?Helt amazing.

Det är också ganska kul att se att olika människoraser ingick i läroboken. Det finns massor med bilder på hur de olika raserna ser ut, med beskrivande undertexter, typ "Neger. Arab. Hottentott." Men trots att bilderna illustrerar folkslag på ett med vår syn ganska rasistiskt vis så ger boken aldrig uttryck för rasism. Den är imponerande fri från fördomar, faktiskt.

På det stora hela är det en rolig bok att bläddra i, men den är ganska svårläst. Det är kul att se de gammaldags namnen och den gamla stavningen, men desto svårare att ta till sig. Det är också imponerande hur mycket jobb som lagts ner på boken. Den är verkligen välgjord, från teckningar av domkyrkor till porträtt av "australnegrer" och landskap i Norge. Dessutom var den nog en ganska bra lärobok med tanke på hur mycket information den innehåller - som dessutom lyckas vara objektiv.

Tyvärr är den inte inbunden, så det finns en risk att sidorna börjar lossna ur den. Å andra sidan har den klarat sig hittills, och gamla böcker verkar ha en tendens att hålla extremt mycket längre än våra moderna. Det räcker att titta på bordet med gallrade böcker i mitt bibliotek - de inbundna böckerna från början på 1900-talet är i finfint skick, men Jan Guillous böcker behöver gallras för att sidorna lossnar och ryggen är sned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar