tisdag 18 oktober 2011

Regnbågslitteratur

Av en ren slump har jag råkat läsa tre ungdomsböcker i rad som alla behandlar homosexualitet; Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan, Den andre Will Grayson av John Green och David Levithan, och så nu idag Regn och åska av Håkan Lindquist.

Det är intressant att se hur olika man kan behandla det här - de två första böckerna har David Levithans signatur och han är känd för att ha starka gay karaktärer med i sina böcker. Och jag måste säga att han gör det bättre än Håkan Lindquist. Regn och åska var lite väl smörig för min smak, och det hände liksom inte mer än att två killar blev kära. Jaha, liksom, och sen då? Men ja, den är väl lite smågullig sådär som kärleksböcker kan vara. Personligen föredrar jag nog Levithan, som i Nick & Norahs oändliga låtlista och Den andre Will Grayson skriver med humor och oändligt mycket mer flyt. Skulle vilja läsa mer av honom - kanske någon av de böcker han skrivit själv och inte tillsammans med andra.

De här böckerna fick mig iallafall att tänka på andra romaner med gay karaktärer i, och jag ville dela med mig av lite tips: Jag gillade Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, som utspelar sig under medeltiden i Sverige och har en homosexuell (eller bisexuell?) kille i en av huvudrollerna. Dansa på min grav av Aidan Chambers minns jag också som en bra bok även om det är evigheters evighet sen jag läste den. Och så Ett ufo gör entré av Jonas Gardell förstås.

Det verkar vara mer populärt att skriva om bögar än om lesbiska, men om jag inte har helt fel för mig så handlar Från en annan planet av Tamara Bach om två tjejer.

1 kommentar:

  1. Tjena!
    Nu ligger du med som länk på min blogg ^^
    En rolig bok som jag tycker ska läsa som har lite med dessa som du läst att göra heter "Hennrieta är min hemlighet". Jag tipsade om den förra gången på cirkeln ^u^
    Kram

    SvaraRadera