tisdag 11 oktober 2011

Bokfrågor

Är man arbetslös så är man.

1. Vilken bok i dina hyllor har du haft längst?
Jag tror att det är någon av de gamla Pippi Långstrump-böckerna som mamma brukade läsa för mig och min syster när vi var små.

2. Vad läser du just nu?
Jag läser Horn av Joe Hill. Är visserligen bara på sidan 75 men jag gillar den hittills - den handlar om en kille som vaknar upp efter en utekväll inte bara med baksmälla utan med två horn utväxande ur huvudet. Recension dyker upp!

3. Vad läste du senast?
Igår läste jag ut Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan. Det var en riktigt mysig ungdomsbok faktiskt, jag gillade den.

4. Vad ska du läsa sedan?
Tror det blir Den andre Will Grayson av John Green och David Levithan.

5. Vilken bok verkade alla utom du gilla?
Jag skäms lite för att säga det, men jag tyckte inte att 1984 var särskilt bra. Jag fattar ju vad den handlar om och att det är intressant, men den har gapande hål i storyn som jag har svårt att komma runt, och karaktärerna är platta som kartongbitar. Om jag måste välja en favorit av George Orwell tar jag Djurfarmen istället.

6. Vilken bok intalar du dig själv att du ska läsa?
Vredens druvor
av John Steinbeck. Herregud, har till och med köpt den.

7. Vilken bok som kommer ut inom ett år kommer du prioritera att läsa?
Under kupolen
av Stephen King. Jag hoppas att den kommer i november, annars blir jag ledsen. Det fanns rykten om att tredje delen av Abarat-serien av Clive Barker skulle komma också - om så är fallet så kastar jag mig över den.

8. Sista sidan: läser du den först, eller väntar du tills det är dags?
Det där är farligt! Men jag ska inte förneka att jag ibland, mot bättre vetande, sneglar lite på de sista sidorna.

9. “Författarens tack”: slöseri med papper och bläck, eller intressant?
Det beror helt på vems tack det är. De flesta är dödligt tråkiga och sådant man inte läser, men Stephen King är fantastiskt rolig i alla sina för- och efterord.

10. Vilken karaktär skulle du vilja byta plats med?
Så länge det blir Harry Potters värld byter jag plats med vem som helst. Absolut vem som helst, låt mig bara se Hogwarts!

11. Vilken/vilka författare, som du inte redan har läst, vill du läsa?
Charlaine Harris. Jag är ett stort fan av True Blood men har inte läst böckerna i skräck för att jag ska tycka illa om tv-serien sen. Call me a pussy.

12. Vilken/vilka böcker i dina hyllor har du haft sedan du gick i skolan?
Tog ju studenten för inte alltför länge sedan, så jag tippar på sådär alla.

13. Vilken/vilka böcker har fått följa med dig på flest resor?
Jag brukar ta biblioteksböcker med mig utomlands. Men jag tror att Den gröna milen av Stephen King är den av mina böcker som varit utomlands mest, dock i två olika upplagor. Min mamma fick först tag i den på Rhodos. Några år senare läste jag den och lånade ut den till en kompis som tog med den till någon annan grekisk ö, om jag inte minns fel. Eftersom den stackars pocketboken inte riktigt överlevde det, så fick jag en version i hårda pärmar sen, som följt med mig till Italien där den blev läst av både mig och min syster.

14. Fanns det någon obligatorisk läsning som du hatade i skolan, men som visat sig vara riktigt bra tio år senare?
Nej. Jag gillade alltid att läsa böcker i skolan. Men jag har märkt att många avskyr Flugornas herre på grund av att de tvingats läsa den i skolan. Jag tror verkligen att det är en grymt dålig idé att tvinga på folk böcker de inte vill läsa.

15. Stephen King eller Anne Rice?
Vad förväntar ni er? Stephen King såklart! (men jag gillar verkligen En vampyrs bekännelse).

16. Begagnade eller sprillans nya böcker?
Spelar ingen roll alls. Skulle tro att det är lite fifty-fifty i min bokhylla.

17. Har du sett en film som visade sig vara bättre än originalet, det vill säga boken?
Det har hänt två gånger. Den första är Dansar med vargar av Michael Blake. Läs aldrig den boken. Filmen är så mycket bättre. Den andra är Vårbedrift av Stephen King, där filmen är känd som Nyckeln till frihet eller The Shawshank Redemption. Men till böckernas försvar ska det också sägas att jag sett filmerna först.

18. Finns det någon vars boktips du alltid lyssnar på?
Nej. Haha.

Rekommendera en bok eller en serie:
Åh. Varför ställer ni mig inför detta? Jag är så lojal mot så många böcker! Men okej då, jag ska nämna en som inte kommit upp bland svaren till de här frågorna - Den hemliga historien av Donna Tartt. Den är mästerlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar