torsdag 17 augusti 2017

King på bio

Igår var det svensk premiär för The Dark Tower - alltså filmatiseringen av Stephen Kings Det mörka tornet, och jag bestämde mig för ett biobesök. Efter att ha följt en del reaktioner online och sett trailern hade jag inte särskilt höga förväntningar, och tyvärr stämde de - filmen var, milt sagt, sådär. Kanske är det rentav tur att det är så pass många år sedan jag läste serien, eftersom jag antagligen blivit ännu mer besviken då. Största problemet med filmen är väl egentligen inte de kreativa friheter den tar sig, utan snarare att den misslyckats så stort i att förmedla vad Det mörka tornet egentligen handlar om, själva känslan i böckerna.


Men än är inte Stephen King-sommaren slut! Om några veckor går remaken av Det upp på bio, och även om jag antagligen kommer avlida av rädsla där i biosalongen känns den som en given film att se. Kolla in trailern!

4 kommentarer:

 1. Hade böckerna haft en mer känd tema som dom flesta känner till från 10000 böcker om t.ex: utomjordingar som anfaller jorden eller böcker från ww2, alla kriminalare osv bara för att nämna några så hade filmen kanske lyckats å slå igenom eftersom dom flesta hade då redan varit bekanta med dom flesta koncepterna i såna filmer men försöker man att introducera någonting så komplex som själva tornet, Stephens multiversum, ka, existensnivåer som representeras av det mörka tornet (eller så komplexa karaktärer som Roland eller Walter) på en film på 1h35m så är man dömd till att misslyckas... Finns ju väl en anledning till varför själva serien består av 8 böcker- och då pratar vi inte om resterande typ 50 böcker som är bundna till serien genom att vara ett del av S.K:s universum =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i det du säger. Jag tror personligen inte att ett universum som det i Det mörka tornet går att göra film av - möjligen då en tv-serie, som Game of Thrones, där världen och karaktärerna får tid och plats att utvecklas på ett annat sätt. Det tror jag är enda chansen till att göra böckerna någon rättvisa om man nu vill filmatisera dem.

   Radera
 2. Jag måste verkligen se Det på bio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Risken är ju att man blir skrämd halvt från vettet ;)

   Radera