fredag 29 juni 2018

Sommarens att läsa-listor

Sommaren har alltid varit min bästa lässäsong. Alla sommarlov spenderade jag under skolåren med högar av biblioteksböcker, och alla semestrar har följts av böcker packade i bagaget för all väntetid och alla slappa timmar. Trots att jag nu mest jobbar (och ligger däckad i en sån där hemsk sommarförkylning) så har jag faktiskt kommit igång med läsandet ordentligt igen. Kanske mycket på grund just av solen utanför och den där sommarläslusten.

Under de sista åren har listorna med romaner jag vill ta mig an bara växt, och bara betats av väldigt långsamt på grund av mina studier. Men nu när allt plugg är ur världen har jag störtdykt ner i de där högarna med titlar jag spanat på under så lång tid. Fantastiskt!

Vilka böcker är det då jag har i sikte? Ja, dels är det alla de där olästa titlarna i bokhyllan, men dels också alla nya spännande titlar jag får syn på när jag jobbar på Akademibokhandeln, och så grejer jag hör talas om som jag söker efter i bibblans kataloger. Ett sammelsurium av gammalt och nytt, böcker jag äger och böcker jag lånar, böcker jag fått, som jag reserverat, som jag köpt eller loppisfyndat. De hetaste, som jag just nu tänker att jag ska ta mig för i sommar är dessa:

The Power av Naomi Alderman
The Year of the Flood, Margaret Atwood
MaddAddam, Margaret Atwood
Brighton Rock, Graham Greene
Afrikas gröna berg, Ernest Hemingway
We Are All Completely Beside Ourselves, Karen Joy Fowles
Call Me by Your Name, André Aciman
Till vännen som inte ville rädda mitt liv, Hevré Guibert
Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet, Lotta Lotass
Tell Me How Long the Train's been Gone, James Baldwin
Future, Dmitrij Gluchovskij
Miraklet, Emma Donoghue
Hetta, Jane Harper
Heart of Darkness, Joseph Conrad
Thomsons hundar, Sigge Stark
Vargattacken, Lars Berge
Hunger, Alma Katsu

Men vet ni, det är som det är med mina listor. Ibland tänker jag att jag ska hålla mig till dem, men jag gör det sällan. För mig är det så viktigt att jag känner att jag verkligen vill läsa nästa bok. Jag vill aldrig känna mig tvungen. Just nu är jag sugen på de här. Men kanske blir det någon annan, kanske lägger jag bort några av dessa efter ett par sidor om de inte passar. Och det är okej! Jag vill bara läsa, och jag vill läsa saker jag gillar. Med det sagt - hur ser era sommarlistor ut? När läser ni som bäst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar