torsdag 10 december 2015

Lucka 10: Läsning för en feministisk jul

Böcker som alla feminister (och alla andra också för den delen) borde få i julklapp om de inte redan läst dem: feministklassikern Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, Kunskapens frukt av Liv Strömqvist,  Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart - och såklart den nya Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie. Vilka är era bästa feministiska julklappar? (Illustration av Liv Strömqvist)


11 kommentarer:

 1. Flotte lesetips! How to be a woman av Caitlin Moran var både morsom og viktig, syns jeg :) Selv om jeg noen ganger følte at hun ble litt for mye "slik mener jeg det er, og da er det sånn". I Norge har vi to nye, interessante bøker om feminisme, en for ungdom som heter Bullshitfilteret av Oda Faremo Lindholm(2014) og F-ordet. 155 grunner til å være feminist av Jenny Jordahl, Madeleine Schultz og Marta Breen(2015).

  SvaraRadera
  Svar
  1. How to Be a Woman har jag länge tänkt läsa - kanske är den med i nästa års julkalender ;) Tack så hemskt mycket för tipsen!

   Radera
 2. Haha serie strippen var brutalt (och sorlig) roligt, fan avd hemskt att det ser ut så här igentligen. Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Tur att vi har Liv Strömqvist som kan peka ut det! :)

   Radera
 3. "Torskarnas pride-parad" är lysande satir i Liv Strömquist anda, men utan att vara så lik att det blir ett plagiat. Sara Hansson heter författaren. Ett ex av denna nödvändiga seriebok går till lillsyrran i jul

  (ack, på detta område var Jack London lite svag. Men även solen har väl sina fläckar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, intressant, den ska jag kolla upp! Tack!

   Haha, det är ju iallafall en tröst att vår käre Jack inte var ensam om detta (just nu läser jag Hemingway som väl också är en av de mest manliga författarskapen som alls går att utforska). Synd och skam men man får tänka på i vilken tid han levde och verkade...

   Radera
  2. Ah, bilden Hemingway sitter småfull med en kpist på ena armen och sin unge på den andra (han jagar haj) är en av de bästa författarbilderna som fotats genom historien.

   Radera
  3. Haha! Den måste jag verkligen leta upp!

   Radera
  4. http://www.thetruthaboutguns.com/wp-content/uploads/2011/01/large_papa.jpg

   Kom ihåg lite fel, Ungen satt vid foten. Enligt ryktet har han somnat på bilden

   Radera
  5. http://inktank.fi/wp-content/uploads/2012/09/Hemingway-fishing-with-a-gun.jpg

   Radera
  6. Haha! Fantastisk bild! Finns inga kändisar som levt så dekadenta och kontroversiella liv som de gamla klassiska författarna och poeterna (men min favorit är nog fortfarande Rimbaud, hans liv är helt absurt). Släng dig i väggen Lindsey Lohan! Kanske värt ett inlägg en dag..

   Radera