söndag 16 augusti 2015

Augustienkäten

De flesta andra bokbloggar jag följer har redan gjort den här enkäten, så det är väl lika bra att jag också kommer igång innan augusti är över! Om du mot förmodan inte heller gjort den ännu, så go ahead och stjäl den.

1. De flesta är överens om att sommaren 2015 inte har varit någon höjdare vädermässigt. En del läser mycket när det regnar, andra sitter mest och trånar efter den där solstolen som inte går att använda. Hur har din lässommar varit?
Jag tycker faktiskt att jag fått den del läsning gjord utomhus, trots vädret. Dessutom har jag mest jobbat, och har fått mycket läst medan jag pendlat (och ibland i smyg på jobbet också).

2. Nämn tre böcker som du bara måste läsa i augusti (gamla eller nya)
Jag skulle vilja ta itu med Pappan och havet av Tove Jansson, Gale av Karl Eder och Vykort från ingenmansland av Aidan Chambers.

3. Vilka nya böcker som kommer i augusti längtar du efter?
Jag har ingen riktig koll på vad som kommer precis nu i augusti, men böcker jag väntar på är Store bror av Lionel Shriver i pocket, Färjan av Mats Strandberg och Rörelsen av John Ajvide Lindqvist.

4. Kräftor eller surströmming? I augusti är det premiär för dessa ”delikatesser”. Vilket väljer du?
Jag brukar inte äta något av det, men om jag blir tvungen väljer jag kräftor.

5. Vilken är den bästa boken du har läst i sommar?
Jag har haft en riktigt givande lässommar faktiskt, och jag har läst flera böcker som skulle kunna tävla om den titeln. Kött och blod av Michael Cunningham, Allt de bar av Tim O'Brien eller Jag ger dig solen, till exempel.

6. Finns det någon för dig ny författare du är sugen på att läsa i höst?
Mjä, ingen direkt ny tror jag, fast Färjan av Mats Strandberg känns som något ganska nytt trots att jag läst Cirkeln förut.

7. För många är ju också augusti förknippat med skolstarten. Har du något starkt läsminne från skolåren?
I högstadiet hade vi en läsfrämjande metod som gick ut på att man fyllde i "termometrar" (en tryckt termometer på ett papper helt enkelt), för varje bok man läste. I slutet på varje läsår "översattes" termometrarna till lappar med ens namn och man var med i ett lotteri där man kunde vinna böcker. Det slutade med att de fick ta ut mitt namn eftersom jag vann alla böcker...

8. Semestern är kanske slut, men hur gör du för att hålla liv i sommarkänslan lite till?
Jag ska försöka sitta ute och läsa så mycket jag kan. Att mitt jobb tagit slut ger ju också en illusion av ledighet...

9. Anta att det börjar komma en hel del höstböcker hem till dig, men du är ju inte färdig med de böcker du hade planerat att läsa i sommar ännu. Samtidigt vill du kasta dig över nyheterna, hur prioriterar du?
Jag försöker alltid läsa det jag har mest lust till för tillfället, då brukar det fungera bäst för mig.

10. Vilken är höstens allra mest efterlängtade måste-läsa-direkt-bok för dig?
Kanske Rörelsen eller Färjan. Dessutom vill jag lästa Kazuo Ishiguros The Buried Giant - är det någon som har nån koll på om och när den kommer på svenska?

2 kommentarer:

  1. Färjan ser jag också fram emot väldigt mycket :)

    SvaraRadera
  2. Jag är också väldigt nyfiken på Färjan. :)

    SvaraRadera