söndag 28 september 2014

Rapport från min första bokmässa

Igår gick jag upp halv fem på morgonen, trött men taggad, för att hinna med tåget till Göteborg. Det är första gången jag besöker Bokmässan, och det blev en minst sagt händelserik dag.

Till att börja med kan jag ju upplysa om att det inte är ett rykte, det där med hur mycket folk det är där.


Jag hade kunnat spendera hur mycket tid som helst bara med att gå runt till de olika montrarna - så mycket böcker! Pennor! Anteckningsblock! Magneter! Godis! Pins! Jag blev presenterad för religiös fantasy ("det här är en jättebra och SANN bok om hur inte ens forskarna tror på evolutionen!") och gick förbi både Björn Ranelid och Björn Hellberg. Massor av förlag, tidningar, bokhandlar, organisationer och sällskap. Bland annat hälsade jag på människorna i Stig Dagermansällskapets monter, och blev kvar där länge pratades om Bränt barn, och om min Watership Down-tshirt. Jag köpte Ormen på rekommendation och innan jag gick fick jag ett häfte innehållandes Stig Dagermans Vårt behov av tröst är omättligt alldeles gratis.

Det första seminariet jag gick på var det där Carol Rifka Brunt pratade om Låt vargarna komma, en av mina nya favoritböcker och en av de huvudsakliga anledningarna till att jag alls åkte till mässan i år. Frågorna hon fick var inte alltid så bra, men det var oerhört kul att höra vad hon hade att säga.


Dessutom signerade hon min bok! Hon var jättetrevlig och pratade med mig ganska länge, frågade om jag själv skrev och allt. Så himla roligt.


Sedan lyssnade jag på intervjun med John Ajvide Lindqvist. Det var Sara Bergmark Elfgren som ställde frågorna, och hon var väldigt duktig. Det blev en intressant intervju om skräck och hans nya bok Himmelstrand. Och efteråt signerade han också och var sjukt trevlig, frågade vad jag tyckte om boken, och jag fick tillfälle att säga till honom hur kul det är att få läsa så bra skräcklitteratur från Sverige.


Resten av tiden innan jag var tvungen att åka tillbaka till Malmö ägnade jag åt att köpa grejer i montrarna (novellen Speciella omständigheter av John Ajvide Lindqvist, ett kort av Jan Stenmark, lite smått och gott). Min haul blev inte jättestor, jag hade så mycket att släpa på som det redan var, men ändå - en tygkasse med motiv från Låt vargarna komma, presentkort på Glansholms Bokhandel aka LitteraturMagazinet, massa bokmärken, pins och annat kul. Dessutom stötte jag på mer än en person jag känner från skrivarläger, litteraturvetenskapen och skrivarlinjen.

Efteråt kan jag konstatera - tiden gick väldigt fort, man fick precis så ont i fötterna som man väntat sig och jag hade väldigt, väldigt kul. Varför har jag inte åkt till mässan förut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar