måndag 2 juni 2014

Att träffa Neil Gaiman

Jag är tillbaka! Jag har spenderat nästan en vecka dels i Stockholm och dels på Gotland, med att träffa - just det - Neil Gaiman. Men såklart också några av mina bästa vänner, Johanna och Paulina. En välbehövlig minisemester så här innan sommaren drar igång och jag ska börja vikariera mer på biblioteket.

Men hur var det då att träffa Gaiman? Jag och min vän Johanna (bästa sällskapet att dela Gaiman med, måste jag tillägga) var först på Internationell Författarscen där vi såg honom bli intervjuad av Johanna Koljonen, som gjorde ett riktigt bra jobb. Neil var rolig och fyndig och har en fantastisk röst, man skulle kunna lyssna på honom i timmar. Att man läst en hel del av honom gjorde inte saken sämre, när han refererade både till Kyrkogårdsboken och Neverwhere. Det var en riktigt bra intervju och man fick verkligen mersmak.


Alltså gick vi upp i ottan dagen därpå för att försäkra oss om att vi fick kölappar till själva signeringen. Lite i åtta stod vi i kö utanför Science Fiction-bokhandeln i Gamla Stan, och tur var väl det, så som kön började slingra sig bort runtom både ett och två hörn. Vi fick våra kölappar och vid fyra var vi tillbaka för att träffa Gaiman och få hans signatur i våra ex av The Ocean at the End of the Lane.


Jag får en kram av Neil Gaiman. Jo. Det är sant.
Att träffa Neil Gaiman var väldigt annorlunda från att träffa Donna Tartt för ett par veckor sedan. Medan Donna Tartts hela uppenbarelse kändes främmande och nästan skrämmande, var Neil Gaiman väldigt mänsklig och liksom schysst. Han kramade nästan alla som kom fram (hur många kramar han delade ut skulle jag bra gärna vilja veta), och han småpratade väldigt glatt med mig även om ingenting av vikt blev sagt. Jag fick fram något om att boken verkligen var fantastisk och han sa att han tyckte signeringen var rolig än så länge. Dessutom reagerade han på att jag har samma namn som hans fru som boken är dedikerad till, så han ringade in den tryckta dedikationen också, med ett utropstecken.

Johanna får sin signatur.
En sak är iallafall säker - det är den mest välbesökta signering jag varit på hittills, och jag gick därifrån enormt inspirerad och med väldigt stor respekt för Neil både som person och som författare. SF-bokhandeln hanterade hela evenemanget väldigt smidigt och hela upplevelsen hade inte kunnat vara mycket bättre.

Kolla in honom i Babel också vet jag!


1 kommentar:

  1. Jag var där! Jag såg inte honom på Författarscenen men jag var på signeringen och det var helt underbart :3
    http://elinchan.blogspot.se/2014/05/meeting-neil-gaiman.html

    SvaraRadera