måndag 26 september 2011

Apt Pupil

Har nyss avslutat läsningen av Apt Pupil, eller Sommardåd som den heter på svenska. Jag hade glömt att den var så bra. Den var bra medicin mot min nuvarande PPD (Post-Potter Depression om någon undrar).

Apt Pupil handlar om en typiskt amerikansk pojke på tretton år som inser att hans granne är en efterlyst krigsförbrytare - faktiskt en av de som hade befälet i ett av de tyska koncentrations-lägrena under andra världskriget. Och han börjar utpressa den gamle nazisten och tvingar honom berätta precis vilka hemskheter han gjort sig skyldig till, för sitt eget höga nöjes skull. Han vill höra berättelserna man är för äcklad för att skriva om i historieböckerna.

Den är otroligt läskig faktiskt - man får följa hur båda två blir allt mer psykiskt instabila och hamnar i en destruktiv maktlek med varandra, tills det ounvikliga händer och fällan slår igen om dem båda två. Ni hittar den i samlingen Sommardåd, av Stephen King såklart. Recension dyker upp på bloggen också, när alla Harry Potter-böckerna åkt upp förstås.

Bilden är från filmen, en helt okej filmatisering faktiskt, men den kan omöjligt få fram all den psykiska spänningen i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar