söndag 11 oktober 2009

Veckans recension: Så grydde hämndens timme av John Marsden

För tillfället är Ellie och hennes vänner säkra i Helvetet, men ilskan och besvikelsen över Nya Zeelands vägran att ta dem bort från krigszonen gör dem otåliga och irriterade.
Dessutom har Lee börjat drivas av ett hämndbegär större än han kan hantera. Och när han bestämmer sig för att ge sig ut oavsett om de andra följer med eller inte har ingen av dem något val. De kan inte övertyga Lee att stanna, lika lite som de kan lämna honom ensam.
Och kanske vill de med själva, också. De är den enda grupp på flera mils avstånd som har möjligheter att sabotera.
Men det finns problem. Det största av dem verkar vara att Kevin fått ett sammanbrott och är helt ur stånd att hjälpa till. Det andra är att de inte har något mål överhuvudtaget som de kan klara av att förstöra.
När möjligheten till deras kanske största sabotage någonsin kommer är det genom en fullständig slump. För att komma undan fiendens soldater gömmer de sig ombord på en lastbil – och tas på så sätt in i själva lejonets kula. De har förts rakt in på Wirrawees flygfält.
Chansen är så oerhörd och så viktig att de inte kan kasta bort den. Men hur ska de lyckas utan att ha planerat i förväg? De kan inte hålla sig gömda särskilt länge och tiden rinner ut. Och de är fullt medvetna om att chansningarna de gör nästan oundvikligen kommer ta död på flera av dem.

Jag tycker den här femte boken är en av de bästa i serien. Det händer mycket, och jag sitter och läser med alla nerver darrande mer än en gång. Det är näst intill omöjligt att sluta läsa.
Tempot är högt men händelseförloppet blir aldrig förvirrande. Att läsa är spännande, hemskt och samtidigt roande. De här böckerna slår ihjäl tid väldigt effektfullt.
Den här boken innehåller inte bara högklassiga actionmoment, utan också mer oro mellan vännerna än förut. Och det är lika spännande att läsa om konflikterna i gruppen som deras gerillaaktiviteter, eftersom deras relation till varandra är lika viktig för deras framgång och överlevnad som något annat.
Ämnet som serien behandlar är tungt men viktigt. Det handlar om hur krig och katastrofer påverkar och förändrar människor till oigenkännlighet, men också så mycket om vikten av att hålla ihop och ta hand om varandra. Om kärlek och vänskap och hat och hämnd, och om att överkomma hinder, om kärleken till sitt land och pliktkänslan mot omgivningarna och människorna som gjort en till den man är.
Nu ska jag gå direkt till nästa bok i serien, med titeln I skymningens land.

Burning for Revenge”, 1997

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar