söndag 12 juli 2009

Veckans recension: Imorgon när kriget kom av John Marsden

Ellie bor på en gård i Australien tillsammans med sina föräldrar, där de föder upp får och boskap. Hon och några kompisar bestämmer sig för att ge sig ut i vildmarken och campa några dagar under jullovet.
Det är Ellie själv, hennes bästa vän Corrie, Corries pojkvän Kevin, den rolige och vilde Homer, den prydliga stadsflickan Fi, kompisen Robyn och så Lee, som bor i staden med sina föräldrar som driver en asiatisk restaurang.
De tar sig ner i det så kallade Helvetet, en öde dal av snårskog och branta klippor mitt i vildmarken.
Men det är när de återvänder till civilisationen som de upptäcker att något har gått väldigt fel under deras frånvaro.
Deras hem är övergivna. Många av djuren ligger döda och allt verkar totalt ödelagt. Strömmen har försvunnit, radion sänder bara ut brus och telefonerna fungerar inte.
Förtvivlade och oroliga börjar ungdomarna försöka ta reda på vad som hänt. Varför finns inga tecken på strid? Varför lyser det på ställen borta i staden? Och vad har hänt med deras familjer, deras föräldrar och syskon, grannar och vänner?
Snart tvingas de inse att det bara finns en möjlighet, en enda förklaring. Australien har blivit invaderat. De är i krig.

Imorgon när kriget kom är en spännande och medryckande roman för unga. Jag skulle säga att målgruppen kan tänkas vara högstadieelever och uppåt. Språket är lätt att förstå men samtidigt drar det med en ner i berättelsen, och man följer händelseutvecklingen utan att tröttna det minsta.
Bokens handling blir inte så otrovärdig som man kan tro, eftersom man befinner sig tillsammans med ungdomarna och delar deras ovisshet om vad som händer och varför. Boken får en att tänka efter och inse hur bräcklig och lättkrossad våra invanda liv ändå är.
Det stilistiska skrivsättet blir effektfullt men är aldrig svårt att följa med i. Ämnet är tungt och allvarligt, men lyses upp av ungdomarnas humor, skämt och naivitet. Det är intressant att följa de förändringar som huvudpersonerna tvingas genomgå för att kunna överleva, och se hur de går från vanliga, jordnära personer till ledartyper, mördare och ultimata överlevare.
Imorgon när kriget kom är första delen i den sju böcker långa serien om det ockuperade Australien. Andra boken heter När natten är som mörkast.
Det råder inget tvivel om att den här boken förmodligen är något av det bästa på ungdomshyllan. Men trots det drabbas jag av mitt vanliga tvivel inför längre bokserier och undrar om jag kommer läsa klart serien.

”Tomorrow, When the War Began”, 1993

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar