söndag 6 augusti 2017

Prideläsning

Det är Pride-vecka, och vad passar då bättre än min årliga lista över riktigt bra böcker att läsa på HBTQ-tema? Precis som föregående år gör jag den här listan baserad på vilka böcker på temat som jag läst sedan förra årets lista. 


Först ut är faktiskt en fackbok, som till stor del handlar om samhällets syn på homosexuella män och hur den förändrats, med fokus på vita duken. Som analysexempel har den Hitchcocks klassiker Psycho. Jag pratar förstås om Johan Hiltons augustnominerade bok Monster i garderoben, en otroligt intressant bok om hur den avvikande sexualiteten exploaterats inom skräckfilm. Men den är också en fin biografi över Anthony Perkins, som hade huvudrollen i Psycho.

Ungdomsboken på listan är Du, bara av Anna Ahlund, en fin sommarlovsbok om John, som försöker hjälpa sin storasyster snärja sitt senaste kärleksintresse Frank. Men när John faktiskt får träffa Frank vänds allting upp och ned... En riktig kärleksroman!

Och så till något helt annat - skräck. Nämligen Hemmet av Mats Strandberg, som är regelrätt kuslig skräck, blandat med en mor och son-relation, men där sexualitet också har en viss plats. Otäckt, spännande och välskrivet.

 Ännu en tvär vändning, den här gången till sport. Björnstad av Fredrik Backman handlar primärt om mentaliteten i en liten stad där hockey betyder allt, och vad som händer när framgång blir viktigare än rätt och fel. Med i mixen finns också den skadliga jargongen i omklädningsrum, och hur det påverkar dem som inte passar in i mallen. 

Sist men absolut inte minst med sina 700 sidor, är min senast utlästa bok; Ett litet liv av Hanya Yanagihara. En fullständigt uppslukande läsupplevelse där man lever och andas med karaktärerna, om en grupp vänner som lever sina liv i New York. Om hemligheter, frågan om man kan fly från sitt förflutna eller om det alltid kommer jaga en, och kanske allra mest om den största kärleken av alla; vänskapen.

Som vanligt när jag tittar på vilka böcker jag valt den här gången slås jag av hur enformig den är - samtliga böcker i år behandlar bara manlig, homosexuell kärlek. Inget ont om det, men själv vill jag bli bättre på att läsa om lesbisk kärlek, om bisexuell kärlek, och mer trans- och queerlitteratur. Var finns alla de böckerna? Ge mig tips! Vilka böcker med inslag av HBTQ är dina favoriter, nya som gamla?

6 kommentarer:

 1. Bra val av böcker! Själv har jag läst "Du, bara" och "Björnstad", två böcker jag gillade starkt. Jag kan även tipsa om "Simon vs. The Homo Sapiens Agenda" av Becky Albertalli, en riktig feelgood som går snabbt att läsa samt "The Gentleman's Guide to Vice and Virtue" som är en historisk roman med inslag av humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! De ska verkligen kollas upp! :)

   Radera
 2. Du, bara är en av mina favoritböcker och jag håller verkligen med dig om att det är en Jättebra bok!

  SvaraRadera
 3. Boken "Tell me again how a crush should feel" av Sara Farizan (tror den finns på svenska, också). Den handlar om en persisk, lesbisk tjej och hennes liv i high school, första kärleken, vänner och att våga. Inte någon fantastisk bok, men helt klart läsvärd :)
  Läste précis klart "Ramona Blue", som handlar om en lesbisk tjej som kanske inte är "bara" lesbisk. Många diskussioner om denna bok, att den är lesbofobisk (är det ett ord?), men jag tror den mer handlar om att man inte alltid behöver "bestämma" vilken sexualitet man har och att den inte alltid är svart och vit.

  Ooooch... Jo, "Om jag var din tjej", handlar ju om en transtjej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tips! Ska kolla upp dem. "Om jag var din tjej" har har jag faktiskt läst, men jag valde att inte ta med den eftersom jag tyckte den var rätt problematisk. Min recension finns här: http://book-sessed.blogspot.se/2016/06/recension-om-jag-var-din-tjej-av.html

   Radera