fredag 30 september 2016

Årets bokmässerapport

Jo, jag åkte ju till mässan i år med, trots att jag inte ens bor i Sverige den här hösten. Här i Brighton taggade jag inför besöket genom att köpa en t-shirt med motiv från Gabriel García Márquez Hundra år av ensamhet, för jag kan ju inte vara på mässan utan att vara klädd i någon litterär referens.


Mässbesöket blev inte riktigt lika intensivt som förra året, när jag var där i nära åtta timmar, men nästan sex timmar blev det ändå på mässgolvet. I år höll jag mig där också, och gick inte på några seminarium, mest av ekonomiska skäl. Det hindrade mig ändå inte från att se några författare - en del mest i förbigående (som Jan Guillou, Björn Ranelid, Leif GW Persson och Ulf Lundell), men så såg jag också Sofi Oksanen prata om yttrandefrihet i ett av monterprogrammen:


Signeringar fick jag också två stycken - jag köpte såklart ett ex av Malin Persson Giolitos Störst av allt som jag fick signerad av henne i egen hög person. Sen fick jag även ett Lilla Berlin-album av Ellen Ekman signerat, fast till min kille. Extra roligt eftersom Ellen Ekman ritade en av sina karaktärer tillsammans med dedikationen:


I övrigt gick tiden som vanligt hemskt fort, jag plockade på mig massor av pins, bokmärken och godis, och gjorde också några inköp. Mitt bästa blev nog ändå den fantastiska dealen i Muminmontern, där man kunde köpa två Mumin-böcker för 150 spänn och samtidigt få en Muminmugg och en tygkasse på köpet. (Och utanför montern stötte jag dessutom på både Mumin och Lilla My!)


Novellix monter var lika fin som vanligt, och jag köpte några av deras fantastiska författar-filmisar (eget inlägg om dem sedan, skulle jag tro), och insåg att även om jag inte kommer hinna läsa några fler romaner i år än de som är till min kurs, så kanske ändå några noveller kan slinka emellan. Så jag köpte American Hotel av Sara Stridsberg, De blå silkesstrumporna av Elin Wägner, Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson, och Ojura av Stina Stoor. Fyra svenska kvinnliga författare som jag varit nyfiken på/velat läsa mer av länge.


En grej jag blev ledsen av var dock att Stig Dagerman-sällskapet inte fanns på plats den här gången, utan tydligen ställde ut för sista gången förra året. Jag gick och letade förgäves bland författarsällskapens montrar och det gjorde mig lite ledsen att inte köpa mina sedvanliga vykort, bokmärken och magneter med honom på.

På det stora hela är jag ändå väldigt nöjd med årets mässa för min egen del. Titta bara på vilken haul det blev! Var ni på mässan? Hur var den för er?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar