fredag 29 juli 2016

Bra svensk litteratur efterlyses

Hörni, bästa läsare! Har ni någon riktigt bra svensk bok att tipsa om? Jag har upptäckt att jag liksom har abstinens efter min termin i England där jag knappt läste ett ord svenska, och insett att det jag vill läsa just nu är riktigt bra, svensk litteratur.

Nu har jag lånat hem både Sara Stridsberg och Thérese Söderlind, för att se om någon av dem kan falla mig i smaken. Men så funderar jag lite på Sara Lidman, Kerstin Ekman, Pär Lagerkvist. Något i den stilen. Har ni något tips?

12 kommentarer:

 1. Tänker genast på min favoritförfattare Amanda Svensson. Alla hennes böcker är guld. Annars kan jag även rekommendera Maken av Gun-Britt Sundström. Läste nyss ut Drömfakulteten av Sara Stridsberg och var väldigt svag för delar av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amanda Svensson har jag läst lite av, men inte tillräckligt mycket! (illa, för jag läste ju till och med litteratur tillsammans med henne för några år sedan). Tack så hemskt mycket för tipsen!

   Radera
 2. Det självklara svaret är ju En man som heter Ove av Fredrik Backman! :) Om du inte redan läst den... Och jag gillade Skymningslandet av Marie Hermanson och även Boel och Oscar av Josefin Sundström. Annars läser jag också mest på engelska, men man borde helt klart bli bättre på att läsa svenska författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Boel och Oscar skyltade jag precis upp på bibblan där jag jobbade, men nu norpade jag med den hem istället... ;) Och Marie Hermanson gillar jag sen tidigare, klart värd ett försök till.

   Radera
 3. Sara Lidmans Bära mistel läste jag för något år sen, gillade den. Och kan instämma med kommentaren där uppe, Gun-Britt Sundström! Tipsar om Oppositionspartiet av henne. Och För Lydia, hennes version av Den allvarsamma leken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Sundström alltså. :)

   Radera
 4. Vill tipsa om "en annan gryning" av Camilla Sten, det är hennes debutroman. En dystopi som utspelar sig i ett framtida Sverige, med klimatkatastrofer, terror och rasism. RIKTIGT spännande och intressant. Framförallt nu i dessa tider.
  Kram! :)
  Mvh
  amandasminnen.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket för tipset! Ska lägga den på minnet :)

   Radera
 5. Det är alltid svårt med boktips men ska jag försöka får det väl bli Vägen till Klockrike av nobelpristagaren Harry Martinson. Om du inte redan läst den. På samma gång poetiskt och realistiskt om svenska landsvägsluffare tidigt 1900-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte läst den (eller någonting annat av Martinson). Tack för tipset!

   Radera
 6. Sara Lidmans järnbanesvit är riktigt bra, men det är ju några böcker att ta sig igenom. Vill du ha en lättläst ungdomsbok kanske "Bollkastaren" av Viktor Ahlgren kan vara ngt? En helt ok bok som jag uppfattar som en slags magisk realism. Kanske mest kul för att det är en okänd författare så man inte kan räkna ut vad som ska hända

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah okej, den har jag inte hört om. Kanske får börja med något mindre av henne, men ska ha den i åtanke! Jo jag gillar också okända författare, förväntningarna blir inte så stora då.

   Radera