tisdag 1 januari 2013

Bokåret 2012

1. De fem bästa böckerna du läste under 2012?
- The Fault in Our Stars av John Green. Jag satt på Heathrowflygplatsen och läste bort all väntetid. Och grät så att det var pinsamt, men det var den värd. Så fruktansvärt vacker, sorglig och viktig.

- Att göra upp eld/Månansiktet av Jack London. En liten gallrad bok från mitt bibliotek, tunn så att den håller på att försvinna och så äckligt välskriven att jag satt och vred mig i plågor när jag läste om mannen som fryser ihjäl i Alaskas vildmark.

- Den andra pojken av Willy Russell. En fin, välskriven bok om skuld och utanförskap och idoldyrkan. Brittisk humor och mänsklig tragik i en väl avvägd blanding som jag tyckte var väldigt tilltalande.

- Räddaren i nöden av J.D. Salinger. En klassiker jag varit lite tveksam till (hur sjutton fick jag för mig att den var en kärleksroman?) men som verkligen överraskade mig. Det ungdomliga sökandet, det fruktansvärda i att växa upp - allt med en humor och igenkänningsfaktor.

- Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell. Den liknar The Fault in Our Stars i det avseendet att den handlar om kärlek och dödlig sjukdom. Fantastisk romanserie som jag måstemåstemåste få läsa vidare i.

2. De fem böckerna som gjorde dig mest besviken?
- Flickan från ingenstans av Justin Cronin. Jag trodde i ärlighetens namn att den skulle vara bättre. Den var alldeles för överarbetad, för svulstig och jag hade svårt att se varför boken behövde alla de där sidorna. Mycket beror väl på att jag hört så mycket gott om den och fått för höga förväntingar.

- The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky. Jag fattar inte riktigt grejen med den boken - jag menar, jag gillade den, men jag tyckte inte att den var så exceptionell som alla säger. Återigen blev jag lurad av att så många sagt att den var så bra.

- Abarat - Absolute Midnight av Clive Barker. Kom igen, ärligt talat. Vad i helvete håller Clive Barker på med i den här boken? Jag fattade ingenting - det här var en hett efterlängtad bok som för mig bara föll platt till marken. Åtta års väntan för att se författaren jag beundrat rasera halva sin skapelse? Inte kul.

- Nattvakt av Kit Whitfield. Även här en alldeles för överarbetad bok som började bra, men som visade sig bli en stereotypisk, tråkig, förutsägbar bok som jag blev uppriktigt arg på när den närmade sig slutet.

- Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Jag menar, jag inser vad den här boken vill säga, men jag hade enorma problem med att tro på den, och jag fattar verkligen inte storheten i det litterära hantverket, bara i idén. Och det räcker tyvärr inte hela vägen för min del.

3. Mest chockerande (på ett bra sätt) boken under 2012?
Är det okej att välja en fackbok? För En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam gapade jag i förfäran åt flera gånger. Inte på ett bra sätt, visserligen, men ändå på ett sätt som var nyttigt med tanke på vad man insåg. Fy fan, vad vidriga saker folk utsätter varandra för.

4. Den bok/de böcker du rekommenderade mest till andra under 2012?
The Fault in Our Stars av John Green, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell, och Att göra upp eld/Månansiket av Jack London.

5. Den bästa serien du upptäckte under 2012?
Torka aldrig tårar utan handskar.

6. Favoritförfattare du upptäckte 2012?
Jag har faktiskt inte hittat en författare i år som jag läst mer än ett verk av. Så jag får hoppa över den frågan.

7. Den mest spännande, fängslande boken?
Hm, The Fault in Our Stars kunde jag verkligen inte hålla mig ifrån ens när folk tittade konstigt på mig för att jag satt och grät. Och inte Torka aldrig tårar heller, faktiskt, men båda de här böckerna läste jag under resor, så det har kanske något med det att göra.

8. Den bok du såg mest fram emot?
Abarat - Absolute Midnight av Clive Barker. Det är synd att den blev en sådan besvikelse.

9. Det finaste omslaget på en bok du läste 2012?
Jag gillade verkligen hela grejen med omslaget till Nattsvart, stjärnlöst av Stephen King, där baksidan speglade framsidan i varenda liten detalj - mannen, katten, portföljen:

10. Den mest minnesvärda karaktären du stötte på?
Holden Caulfield från Räddaren i nöden. He thinks you're a phony. Fast jag måste erkänna att Paul från Torka aldrig tårar också står högt på listan!

11. Vilken bok var vackrast skriven?
Hm, det var svårt. Never let me go av Kazuo Ishiguro var väldigt vacker, men det var både The Fault in Our Stars och Torka aldrig tårar också.

12. Vilken bok påverkade dig mest?
En riktig våldtäktsman, kanske. Eller, igen, The Fault in Our Stars och Torka aldrig tårar. Haha, jag vet att den här skivan har ett hack.

13. Vilken bok kan du inte fatta att du INTE läst förrän 2012?
Vägbygge och Vinterverk av Stephen King. Två av de få böckerna jag inte läst av honom, och som jag är förvånad över att jag inte läst innan eftersom de inte är nyutgivna.

14. Favoritcitat från en bok du läst 2012?
Det finns många, men jag föll verkligen för det här stycket, från Torka aldrig tårar utan handskar:

"Ute är snö och vinter och vinden blåser kall över staden. Röken stiger ur stadens skorstenar, som offerrök, för att blidka Jehova Gud däruppe.
Jehova som han lämnade för denne unge man som ligger i sängen. Jehova som han lämnade för denne utmärglade, avmagrade rest av en människa, med ansikte och kropp vanställda och förstörda av cancersvulster och svampangrepp.
Denne man som han älskar."

Dessutom gillar jag det här, från The Fault in Our Stars:

"Only now that I loved a grenade did I understand the foolishness of trying to save others from my own impending fragmentation; I couldn't unlove Augustus Waters. And I didn't want to."

15. Den bok du läste 2012, som du kan tänka dig att läsa om 2013?
Torka aldrig tårar utan handskar, The Fault in Our Stars, första berättelsen i Vinterverk, och så vill jag läsa Räddaren i nöden, fast på engelska.

16. Vilken bok hade en scen som gjorde att du kände dig tvungen att prata med någon om den (en wtf-stund, ett galet avslöjande, en sexig kyss, etc). Spoila inte!
Både Torka aldrig tårar utan handskar och The Fault in Our Stars hade scener som jag ville berätta för någon om, för att de kändes så stora och så viktiga.

Och i och med den här listan så upptäckt jag att rent kvalitetsmässigt har det här året varit bättre än 2012. Förra året minns jag att jag hade problem att hitta kandidater till de bästa fem böckerna, och i år har jag till och med en bok som jag skulle vilja ha in där men som jag valde bort (Vinterverk av Stephen King). Så även om jag läst färre böcker i år så har årets i alla fall varit bättre!

3 kommentarer:

 1. Nej! Menar du att Abarat blir dålig längre fram!? Herregud, vad hände egentligen när han skrev? Den serien som är såå bra!

  Har du läst Stephen Kings bok Mardrömmar?
  För inte så länge sedan fick jag en papperskasse med böcker från postkontoret (de skulle slänga några av sina böcker) och gissa om jag blev förvånad när jag såg den ligga där! Jättefint och triggande framsida som verkligen gör en sugen att läsa den. Men jag är något rädd för att öppna den och börja.

  Ett; jag kan bli lika fångad som du och Sten. Då kanske jag känner mig tvungen att köpa de resterande ur hans serie av böcker...
  Två (och det viktigaste); Jag kan bli mörkrädd! Jag menar, jag har hört hur levande hans böcker kan bli för läsaren av både dig och Sten. Jag har ju sett filmer som baserar sig på hans böcker och nog för de inte har den rätta "känslan" som King har var de ändå lite kusliga att se på...

  SvaraRadera
 2. Nattsvart, Stjärnlöst, verkar riktig bra! vill gärna se en recension av den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Recension av Nattsvart, Stjärnlöst hittar du här: http://book-sessed.blogspot.se/2012/08/veckans-recension-nattsvart-stjarnlost.html :)

   Radera