söndag 1 november 2009

Veckans recension: På andra sidan gryningen av John Marsden

Slutet är nära. Nya Zeeland har fått stöd från andra länder och kriget befinner sig i ett kritiskt skede, en situation där allting kommer avgöras. Australiens framtid – Ellies, Kevins, Homers, Fis och Lees framtid.
Nya Zeeland behöver varenda resurs, och det inkluderar de fem tonåriga gerillasoldaterna i utkanten av Wirrawee.
Vännerna har fått utrustning av nyzeeländarna för att kunna skapa så mycket kaos som möjligt innanför fiendens linjer. Varenda litet sabotage kan betyda vinst eller förlust. En enda konvoj som Ellie och de andra fördröjer kan betyda allt för landets framtid.
Ansvaret är tungt och det blir inte bättre av spänningarna i gruppen. Förhållandet mellan Ellie och Lee är bara en av konflikterna. Ellie undrar också om Kevin kommer klara av vad han måste göra, eller kommer han att klappa ihop som förut?
Och hur kommer det att se ut efter kriget? Hur ska de någonsin kunna gå vidare? Alla som de dödat, allt som de förstört. Hur ska de kunna få något som liknar ett normalt liv efter allt det som de gått igenom? Vännernas död, ockupanternas behandling av landet – allt är saker som Ellie är tveksam på om hon kommer kunna hantera. När hon inte längre kämpar för att överleva, vad händer då? Vem är hon då?
Men kommer hon och vännerna ens att få uppleva den dag då kriget tar slut?

Sista boken i serien är också den längsta. Den är lika andlöst spännande vissa gånger som förut, men jag tycker ändå inte att den är den bästa i serien. I jämförelse händer det inte lika mycket och vissa delar känns som transportsträckor.
Men jag är väldigt glad att jag läst de här böckerna. De får en att tänka efter lite djupare, uppskatta det man har och vara glad över de små sakerna i livet. De handlar om så många viktiga saker som behandlas på ett så enkelt sätt att det blir väldigt effektfullt. Genom att läsa serien känns det som om man fått ett vidare synsätt på liv och död, etik och moral, krig och fred. I slutet av boken går handlingen ganska snabbt fram, vilket är synd. Men ändå är det så vemodigt och sorgligt på sina ställen att jag nästan gråter.
Med sin blandning av action, tonåringars syn på världen, relationer, vänskap, kärlek och humor är det här idealiska böcker för unga att läsa. De blir aldrig tråkiga och lär en ett och annat på vägen.
För den som är intresserad av att läsa vidare om Ellie så finns det en fristående fortsättning på serien, där första boken heter Ellie: Så länge jag finns. De handlar om livet efter kriget och om att gå vidare. Om jag själv läser dem, det får framtiden utvisa.

”The Other Side of Dawn”, 1999

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar