Recensionsarkiv

torsdag 25 juni 2015

Regnbågstips

Juni är ju förresten Pride-månad i nästan hela världen. Jag läser medvetet ganska mycket hbtq-litteratur - fast mest homolitteratur får väl erkännas. Varför är svårt att säga, men jag tycker att det är väldigt intressant att se hur olika man kan välja att skriva om samma tema - och hur det förändrats genom tiderna. Därför tänkte jag att jag skulle tipsa om tio av mina bästa läsupplevelser på tema Pride.

För att göra det hela lite enklare har jag låtit bli att ta med böcker där huvudpersonen själv inte faller inom lgbtq-området, så fantastiska böcker som Låt vargarna komma och Månskensvargen fick inte vara med.


1. Duktig pojke! av Inger Edelfeldt. Den här boken anses vara Sveriges första komma ut-bok, och när de gallrade den på biblioteket läste jag den utan några vidare förväntningar. Men åh, så bra den är! Daterad, visserligen, men fortfarande läsvärd och fortfarande viktig. Om Jim som man får följa genom hela hans skolgång, och se honom kämpa mot sig själv och kraven från omvärlden, och hur allt vänds upp och ned när han träffar Mats.

2. Maurice av E.M. Forster. Jag blev positivt överraskad av Maurice, som jag trodde skulle bli riktigt jobbig och tråkig att läsa på grund av sin ålder. Men den är ett väldigt intressant expempel på homosexualitet rent historiskt i litteraturen, och faktiskt en riktigt läsvärd roman.

3. Jag, En av David Levithan. Jag var kanske inte helsåld på den här boken när jag läste den, men sättet den behandlar kön och identitet på ställer viktiga frågor. Boken handlar nämligen om En, som vaknar upp varje dag i en ny kropp. Killar, tjejer, fula, snygga, lyckliga, deprimerade. Det hela blir komplicerat när En blir förälskad.

4. Giovannis rum av James Baldwin. Kanske den mest kända klassikerna inom homolitteraturen, om David som friat till sin fästmö och inväntar hennes svar. Medan han väntar möter han Giovanni, en ung vacker italienare.

5. Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin av Jonas Gardell. En drabbande skildring av de glömda offren för aids-epedimin i Sverige under åttiotalet, och om de som befann sig mitt i den. Det är böcker som lyckas blanda humor, ilska, sorg och kärlek till en intensiv läsupplevelse man sent kommer glömma.

6. Purpurfärgen av Alice Walker. En av de mest förbjudna böckerna i historien, om den förtryckta Celie som möter den svindlande bluessångerskan Shug Avery. Om sexuell frigörelse, rasism och självständighet.

7. Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg. Det är åttiotal i Norge och Jarle är helt säker på vem han är. Tills det plötsligt står en ny kille på skolgården och allting blir väldigt förvirrat. En både rolig och sorglig bok om identitet, kärlek och musik.

8. Dansa på min grav av Aidan Chambers. Också en ungdomsbok som på grund av sin ålder kanske mest lämpar sig för en äldre publik nu, men oj vad bra den är. En liksom finurlig bok om Hal, som blir fascinerad av den spännande Barry. En väldigt unik och speciellt skriven bok om döden, kärleken och om att vara ung.

9. Ett hem vid världens ände av Michael Cunningham. En av de bästa böckerna jag läst hittills i år, om de två barndomsvännerna Jonathan och Bobby som tillsammans med sin väninna Clare försöker skapa en egen familj. Om vad familj är, och om de suddiga gränserna mellan vänskap och kärlek.

10. Sist ut är senaste boken jag läste - Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Om tvillingarna Noah och Jude, deras relation till varandra och sin mamma - och hur komplicerat det blir när Noah byter ut sin syster till förmån för Brian, den nya killen med blont hår och en väska full med meteroiter.

När jag gjorde den här listan blev jag uppmärksam på ett par saker. Dels har jag läst betydligt mer böcker med manlig homosexualitet i, än någon med kvinnlig. Det måste jag bli bättre på. Dessutom finns det ett stort transformat hål i min hbtq-läsning. Den enda boken jag vet handlar om transsexualitet är Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller världen på plats av Eli Levén som jag ännu inte läst. Men det måste ju finnas mer! Har ni några tips?

Annars - vilka är era bästa tips inom den här genren?

2 kommentarer:

  1. Bra tips! De två första har jag velat läsa läääänge, måste försöka få tag i dem snart.

    Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller världen på plats är fantastisk! Verkligen ett tips. Just böcker med transpersoner tycker jag det är få av, iofs läser jag nästan uteslutande svenska böcker så då blir det ännu svårare att ge tips men kolla upp Elias Ericons seriealbum "Åror" och Lyra Ekström Lindbäcks "Ett så starkt ljus" i den finns både transpersoner, bisexuella, homosexuella och icke-binära karaktärer! :')

    Har själv inte läst dessa två men hört om Beautiful Music for Ugly Children av Kirstin Cronn-Mills och Annabel av Kathleen Winter, kanske de vore något? Även Orlando av Virginia Woolf. Och det finns en transsexuell karaktär i Johanna Nilsson bok De i utkanten älskande.

    Annars är här en del svenska QTBH-tips, vissa bättre än andra!

    Sara Lidman - Bära mistel
    Jenny Jägerfeld - Jag är ju så jävla easy going
    Sofia Nordin - Det händer nu
    Klara Krantz - Ge mig arsenik
    Emma Karinsdotter - Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig
    Jessika Berglund - Simtag
    Annika Ruth Persson - Du och jag, Marie Curie
    Jessica Kolterjahn - Den bästa dagen är en dag av törst
    Mian Lodalen - Tiger
    Karin Boye - Kris
    Sara Lövestam - Udda
    Hanna Wikman - Lift
    Och Engelsforstrilogin!

    SvaraRadera
  2. Särskilt Duktig pojke tyckte jag var jättebra! Hoppas du får tag i den!

    Tack så hemskt mycket för dina tips! Ska verkligen ta tag i att läsa Eli Levén hör jag. Vissa av dina tips har jag hört om tidigare (träffade Hanna Wikman när jag pluggade skrivarlinje bland annat, och varit och hört Mian Lodalen prata om Tiger - den verkar så himla bra!)

    Igen, tack! Tycker som sagt väldigt mycket om att läsa böcker i den här "genren". :)

    SvaraRadera